Spinazie met kikkererwten recept

Minder Stress met Spinazie & Kikkererwten

Spinazie en kikkererwten recept

We zijn niet allemaal als keukenprinses geboren en toch is gezonde voeding die past bij onze constitutie voor iedereen even belangrijk. Maar hoe doe je dat nou als je niet veel verder komt dan aardappels, vlees, groente? Gewoon omdat je dat van thuis zo hebt meegekregen. Om te beginnen raad ik je aan om het eenvoudig te houden. Eenvoudig qua ingrediënten en qua kooktechniek. Te beginnen met zo veel mogelijk natuurlijke biologische ingrediënten van plantaardige oorsprong. Dit is voor het lichaam het beste te verteren en laat zo min mogelijk toxische stoffen – ama – achter. Een goede vertering is belangrijk voor de opbouw van ons lichaam. Niet alleen wanneer je jong bent maar juist ook wanneer je ouder wordt. Zo zou je jezelf bij alles wat je eet de simpele vraag kunnen stellen, geeft het mij energie of kost het energie? Levensenergie bedoel ik daarmee. We neigen al snel onze voeding als een soort brandstof te zien terwijl het veel meer voor ons doet. Zo is het onder meer direct van invloed van hoe wij ons voelen en of we het leven goed aankunnen.

Ziek worden begint in de darmen

Ayurveda gaat er van uit dat alle ziektes beginnen in de darmen. Dat geldt ook voor moderne ziektes als chronische stress, burn-out en bijnieruitputting. Wanneer de spijsvertering niet optimaal meer werkt worden belangrijke vitamines en mineralen ook niet meer goed opgenomen. Iemand kan dan wel gezond eten, het geeft weinig effect. Het gaat hierbij niet om ernstige ziektes als darmkanker of Colitis Ulcerosa maar om het stadia ervoor. Hierbij kunnen een aantal dingen niet goed gaan:

  • Het niet goed afbreken van voedingsstoffen
  • Het niet goed scheiden van nuttige voedingsstoffen van afvalstoffen
  • Het niet goed opnemen van voedingsstoffen
  • Het te langzaam of te snel doorsturen van voedsel naar de dikke darm

De eerste tekenen

Helaas is het zo dat dit in onze maatschappij geen uitzondering meer is. Heel veel mensen hebben last van één of meerdere storingen in de spijsvertering. Vaak ook zonder dat ze er zelf erg in hebben. De klachten die dit geeft zijn meestal wel herkenbaar. Ik noem er een paar:

  • Dorst hebben
  • Vermoeidheid
  • Zwaarmoedigheid
  • Zwakheid
  • Branderig gevoel na het eten
  • Vertraagde spijsvertering
  • Gevoel van zwaarte in het hele lichaam
  • Opgezette buik
  • Omhoogkomend maagzuur
  • Veel speeksel
  • Slechte smaak in de mond
  • Witte uitslag op de tong ‘s ochtends
  • Zure boertjes
  • Boertjes die ruiken naar het eten
  • Geen trek in eten
  • Braken
  • Tinnitus, een continue piep in de oren

Herken je deze klachten? Neem dan eerst contact op met een Ayurvedisch behandelaar.

Ook bij chronische stress: Voeding als belangrijkste medicijn

De oude Ayurvedische geschriften stellen dat voeding het belangrijkste medicijn is. Wanneer je niet de juiste voeding tot je neemt hebben andere behandelingen geen zin. Ook de reguliere medicatie niet. Terwijl medicijnen overbodig worden wanneer je de juiste voeding tot je neemt. Dat geldt zeker voor mensen die last hebben van chronische stress. Zij hebben ongemerkt grote te korten opgelopen. Stress wordt door het lichaam in eerste instantie aangepakt met behulp van de zogenaamde stresshormonen. Wanneer deze zijn opgebruikt spreekt het lichaam ook andere bronnen aan. Dit gaat ten koste van de eigenlijke functie van deze stoffen. Of terwijl, doordat de spijsvertering niet optimaal werkt ontstaat er stress die op haar beurt voor grote tekorten zorgt van belangrijke stoffen welke zorgen voor een nog hoger stressniveau met uiteindelijk een complete uitputting tot gevolg. Het opheffen van deze tekorten kunnen dan ook snel verlichting geven. Wel is het zaak om daarnaast ook aan de slag te gaan met de oorzaak: de slechte spijsvertering. Anders blijven de problemen terugkomen en kom je alsnog op het punt van chronische uitputting.

Twee belangrijke stoffen die een grote rol spelen bij chronische stress zijn:

  1. Magnesium
  2. Tryptofaan

Spinazie, een goede bron van magnesium

Een magnesiumtekort maakt je gevoeliger voor stress. Stress zorgt ervoor dat je lichaam meer magnesium gebruikt dan normaal. Hierdoor neemt de magnesiumvoorraad nog verder af. Het tekort aan magnesium wordt steeds groter en leidt dus tot steeds meer stress. Het is een vicieuze cirkel die van kwaad tot erger wordt. Niet voor niets ook dat steeds meer mensen magnesium als supplement slikken. Maar er is ook een andere oplossing. Zowel banaan als spinazie zijn goede natuurlijke bronnen van magnesium.

Eenvoudig recept met spinazie

Ingrediënten

  • Spinazie
  • 2 stengels bleekselderij
  • Ghee (geklaarde boter), olijfolie of kokosvet
  • Theelepel kurkumapoeder
  • 2 teentjes klein gesneden knoflook (weglaten als je het snel heet hebt)
  • Theelepel corianderzaad
  • Theelepel komijnezaad
  • Theelepel geraspte verse gemberwortel
  • Snufje zout
  • Snufje zwarte peper
  • Zonnebloempitten (optioneel)

Bereidingswijze

Verwarm de pan. Doe hier het vet van jouw voorkeur in. Ghee is het beste omdat dit meteen een reinigende werking heeft op het spijsverteringskanaal. Mensen die snel koude voeten en handen hebben of last hebben van obstipatie / constipatie kunnen eventueel ook (zwarte) sesamolie gebruiken. Voeg de kurkuma, koriander, komijn toe en wacht tot de geur je tegemoet komt. Voeg dan de knoflook en gember toe. Fruit dit ongeveer een minuut maar zorg ervoor dat het geheel niet aanbrandt. Zet het vuur eventueel wat lager of voeg een klein beetje water toe. Voeg dan de spinazie en de bleekselderij toe en blijf roeren tot deze geslonken is. Je hoeft het niet tot moes te laten garen, het mag best nog een beetje beet behouden. Draai het vuur uit en voeg er wat Himalayazout en vers gemalen zwarte peper toe. Wanneer je het zout tijdens het koken al toevoegt bemoeilijkt dit de vertering. Zwarte peper daarentegen versterkt de positieve werking van kurkuma. Eventueel

Kikkererwten, een goede bron van tryptofaan

Tryptofaan wordt in je lichaam met behulp van de vitamines B en C en het mineraal zink omgezet in het aminozuur 5-HTP (5-hydroxytryptofaan) en dat is de directe voorloper van zowel melatonine als serotonine. Melatonine speelt een belangrijke rol in de slaap / waak huishouding. Dit maakt onder andere dat het lichaam weet wanneer het wat moet doen. Moet het de spijsvertering aanwakkeren of juist afremmen zodat de herstelwerkzaamheden kunnen plaats vinden? Je ziet dit onder andere terug in ouderdomsverschijnselen. Wanneer dit goed verloopt blijft het lichaam langer jong. Daarover een andere keer meer. Serotonine is belangrijk voor de regulering van emoties. Er is een duidelijke relatie tussen bijvoorbeeld depressie en serotonine. We hebben er dus veel belang bij dat we er voor zorgen dat we voldoende tryptofaan binnenkrijgen.

Eenvoudig recept met kikkererwten

Ingedriënten

  • 250 gram kikkererwten (bij voorkeur zelf gekookt)
  • Ghee, olijfolie of kokosvet
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • een halve limoen
  • 1 theelepels geraspte verse gemberworteĺ
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel cardemonpoeder
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 1/2 theelepel mosterdzaad
  • een snufje asafoetida / hing (optioneel)
  • 1/2 theelepel masala (optioneel)
  • Snufje zout
  • Snufje zwarte peper
  • Verse koriander

Bereidingswijze

Het heeft de voorkeur om gedroogde (of verse) kikkererwten te gebruiken en deze de avond ervoor in water te laten weken. Voordat je gaat koken moet je deze dan eerst afspoelen en in vers water koken. Het water waarin ze geweekt zij bevat stoffen die voor ons niet goed zijn en als gifstoffen worden opgeslagen in het lichaam. Dat willen we nu net voorkomen. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan de kikkererwten in een elektrische snelkookpan gaar te koken. Bijvoorbeeld in de Instant Pot. Handmatig 12 minuten op de hoogste stand is dan voldoende. Kikkererwten die je zelf gekookt hebt bevatten bovendien geen geur- en smaakstoffen die vaak wel zijn toegevoegd aan blik of pot en je voorkomt zo dat ze metalen en chemicaliën bevatten die er via het blik inkomen.

Wanneer je alle ingrediënten klaar hebt begint je met het verhitten van de pan. Voeg dan het vet van jouw voorkeur toe. Ook hier heeft ghee de voorkeur. Voeg dan de kurkuma, komijn, cardemon, kaneel, mosterdzaad, asafoetida en masala toe. Zodra de geur je tegemoet komt voeg je de fijngesneden ui, knoflook en gember toe. Vervolgens kan de in blokjes gesneden tomaat erbij en de gekookte kikkererwten. Goed doorroeren zodat alle smaken in de erwten trekken en nog even laten trekken op laag vuur. Eventueel kun je er wat extra water aan toevoegen. Afmaken doen we met wat Himalyazout en versgemalen zwarte peper. Om de vertering nog een handje extra te helpen kun je er verse gesneden koriander overheen strooien. Deze barst bovendien van de vitamine C. Serveren op wat witte basmatirijst.

Eet smakelijk!

Wanneer je vaker recepten wilt ontvangen voorzien van tips die de gezondheid bevorderen, vergeet dan niet om je aan te melden voor de nieuwsbrief. Tevens ben ik voor vragen, op- en aanmerkingen bereikbaar via het contactformulier. Ik kijk er naar uit van je te horen.

Tot slot is het in dit verband de moeite waard om te vermelden dat ik verbonden ben aan het Centrum voor Stressologie en een nauwe samenwerking heb met Jurgen Spelbos, auteur van het boek Minder Stress met Stressologie en ontwikkelaar van de methode genaamd Stressologie. In het boek komt hij na jarenlang onderzoek eveneens tot de conclusie dat goede voeding het belangrijkste medicijn is bij stress. Hij verwijst daarbij onder andere naar mij als Voedings- en Lifestyle Coach en deze website.