Ayurveda

Gezondhei, geluk, vitaliteit - Ayurveda Wandelcoaching

Dag 3 en ik voel mij nu al beter. Dank voor je inspiratie.

Monic / Whatsapp

Ik kreeg voedingsadvies en ging ermee aan de slag. Al snel waren mijn opvliegers verdwenen en mijn darmklachten een stuk verbeterd.

Elise / E-Mail

Na een week: Het gaat al wat beter met me merk ik. Bedankt voor de tips.

Stephan / Whatsapp

Betere gezondheid, meer geluk en grotere vitaliteit

Ayurveda is de 5000 jaar oude geneeskunde uit het oude India. Het beoogt de balans te herstellen van lichaam, geest en ziel. Liefst preventief en nog voordat de disbalans zich toont als ziekte. Vaak hebben we niet door hoe ver we zijn verwijderd van de balans die we met onze geboorte hebben meegekregen. Onze Prakriti – de Doshas. Deze verschilt van persoon tot persoon. Ayurveda is dan ook geen one size fits all methode. Het gaat altijd uit van het individu. Wat past bij iemands persoonlijke constitutie.

Waar natuurgeneeskunde en wetenschap samenkomen

Vandaag de dag wordt Ayurveda steeds populairder. Niet voor niets. Het raakt aan een aantal hele basale principes die we voor een groot deel zijn kwijt geraakt waarvan we instinctief voelen dat we deze niet kunnen missen:

  1. Contact met de natuur en dus ook met onze eigen natuur
  2. Een holistische visie waarin lichaam, geest en ziel één zijn
  3. Het principe dat we zijn wat we tot ons nemen – Zowel voeding als ervaringen en gedachtes

Ayurveda heeft de tand des tijds overleefd

Daar komt bij dat Ayurveda de tand des tijds heeft overleefd. Mijn eerste Yoga leraar zei me zo’n 20 jaar geleden eens het 5000 jarig bestaan van de Ayurveda niet te letterlijk te nemen. Het was slechts een getal om aan te geven dat het heel, heel oud is. Het heeft zichzelf zodoende ruimschoots bewezen. Maar dat niet alleen. Met de huidige wetenschappelijke methodes wordt de kennis van de Ayurveda keer op keer opnieuw bekrachtigd. Of we er nu energetisch, spiritueel of wetenschappelijk naar kijken. Ayurveda staat gelijk aan de kennis over het leven. Het is aan ons om een keus te maken. Willen we leven in lijn hiermee of gaan we in verzet en maken we een nogal eigenwijze keuze door te denken dat wij het beter weten dan de natuur zelf.

Ayurveda helpt je jezelf te herontdekken

Veel mensen zijn niet langer in contact met hun ware aard. Ze worden depressief, ontwikkelen darmklachten, huidproblemen en andere vervelende klachten. In onze Westerse visie op gezondheid leren we dat een orgaan een biochemische stoornis heeft die lokaal plaats vindt. De Ayurveda ziet dat anders. Volgens de Ayurveda is de gehele mens in of uit balans. Het zijn juist de klachten die als richtingaanwijzers functioneren en ons vertellen wat de oorzaak zou kunnen zijn. Ayurveda bevat de kennis om ons te vertellen welke voornemens de natuur met ons had. Onze eigen natuur. Want wij zijn net als de planten en de dieren een onderdeel van deze buitengewone natuur. Ayurveda kent de wetten van onze gezondheid, weet hoe we het ouder worden kunnen uitstellen en leert ons in balans te zijn. Zowel lichamelijk als geestelijk als mentaal. En wie wil dat nu niet?

We groeien, we houden onszelf in stand en we komen tot verval

Kort gezegd zegt de Ayurveda, vinden er in ons 3 processen plaats. De 3 belangrijkste energievormen. We groeien, we houden onszelf in stand en we komen tot verval. In het Westen ook wel anabolisme, metabolisme en catabolisme genoemd. Dit zijn geen losstaande processen. Ayurveda gaat dan ook uit van een preventieve werking. Door op tijd te zorgen voor het opnieuw in balans raken zullen we langer en op een prettigere manier stand houden. We komen minder snel en op een minder vervelende manier tot verval. We blijven langer jong zoals we ook wel zeggen.

Voeding als belangrijkste aandachtspunt

Maar hoe zorgt de Ayurveda er nou voor dat we langer en gezonder leven? Globaal genomen zijn hiervoor een aantal vaste onderdelen: De voeding zelf, de bereidingswijze van deze voeding, ademhalingsoefeningen, meditatie en kruidensupplementen. Dit zijn de dingen die we grotendeels zelf kunnen doen. Daarnaast kent de Ayurveda een aantal “hardere” methodes. Ik noem ze hard omdat ze nogal rigoureus kunnen zijn en je hiervoor zeker een Ayurvedisch behandelaar zult moeten vragen om hulp. Op deze laatste methodes richt ik mij op deze website niet. Ik wil het juist hebben over de dingen die jezelf kunt doen. Waarbij vooral voeding de aandacht krijgt omdat de Ayurveda zegt dat 80% van de genezing middels de juiste voeding plaats vindt.

Word je geraakt door iets op deze website, mail mij dan gerust

 
Biosuperfoods.net