Kitchari – Het Detox Recept

Kitchari - Ayurveda Wandelcoaching
Webshop Ayurveda Wandelcoaching

Hét feel good recept uit de Ayurvedische voedingsleer

Kitchari is één van de gezondste gerechten die er bestaat en wordt om die reden in de Ayurvedische voedingsleer veel voorgeschreven. Het wordt gemakkelijk opgenomen, het ontgift en het brengt het lichaam snel in balans. Het bevat alles wat we nodig hebben en is door de Ayurvedische kruiden goed verteerbaar.

Opbouwend bij ziekte en herstel

Kitchari (Ook wel Khichadi genoemd) geeft je lichaam snel een oppepper wanneer je ziek of verzwakt bent. Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Het wordt veel gebruikt om mee te ontgiften, te detoxen. Het is een gerecht dat weinig van je lichaam vraagt waardoor het goed tot rust kan komen en de darmen niet zo hard hoeven te werken.

Bij Detox kuur en darmen ontgiften

Kitchari wordt ook veel gebruikt voor of tijdens een vastenperiode. Bijvoorbeeld omdat we op afvaldieet gaan of de darmen willen ontgiften. De Ayurveda stelt dat we niet alleen moeten zorgen dat we de juiste voedingsstoffen binnen krijgen maar ook dat we een goede vertering hebben. Kitchari doet beiden. Het is bovendien heel smakelijk.

Webshop Ayurveda Wandelcoaching

Hét Kitchari Recept

Kitchari is na enige gewennig echt heel eenvoudig om te maken. Het is misschien even wennen maar het kost slechts enkele minuten en je zult zien dat je je de rest van de dag echt heel veel beter voelt. Maar hoe? Ik leg het je uit.

Kitchari uit de Instant Pot

Om te beginnen gebruik ik zelf een elektrische snelkookpan. De Instantpot – deze is voor veel Ayurvedische gerechten erg handig in het gebruik en via www.amazon.de gemakkelijk te kopen in Duitsland.

Ingrediënten (2 personen)

 • Een theelepel kurmuma
 • Een theelepel komijnzaad
 • Een theelepel korianderzaad
 • Een theelepel komijnpoeder
 • Een kwart theelepel chilipoeder
 • Een flinke plak verse gember (1 bij 2 cm) in kleine stukjes gesneden
 • Een theelepel kwalitatief goed zout (Bijvoorbeeld Keltisch zeezout of Himalyazout)
 • Twee eetlepels olijfolie, kokosolie of Ghee
 • Een halve beker basmati rijst (Bijvoorkeur biologisch)
 • Een halve beker Moong Dal – Gespleten Mung bonen
 • 6 halve bekers water
 • Verse koriander
 • Halve limoen (optie)

Coconoil kokosolie op www.kokoswinkel.nl

Zet de Instant Pot op Sauteren hoogste stand. Doe de olie in de pan en wacht tot deze warm is. Doe er dan alle kruiden in. Te beginnen met de kurkuma, Zodra de zaadjes beginnen te knetteren en je de kurkuma ruikt. Doe je er de rijst bij en roert deze door de rest zodat de kruiden overal doorheen zitten. Dan roer je er de Moong Dal doorheen. Je voegt vervolgens 5 halve bekers water toe en zet de Instant Pot eerst uit en zet hem daarna op Manual, hoogste stand, 8 minuten. Zodra je via een signaal hoort dat hij klaar is mag je direct de stoom eraf halen. Dan roer je de verse koriander en de verse limoen erdoor en klaar is de Kitchari.

Heb je geen Instant Pot?

Je kunt het gerecht ook in een gewone snelkookpan maken of in een gewone pan. In het laatste geval moet je blijven roeren totdat alles gaar en zacht is. Het kan zijn dat je dan wat extra water moet toevoegen.

Eet smakelijk!

P.S.: Moong Dal is goed verkrijgbaar bij Toko’s, Indiase winkels en Chinese supermarkten. Laat je daar vooral niet door ontmoedigen.

Webshop Ayurveda Wandelcoaching
Voeding als medicijn - Ayurveda Wandelcoaching
Natuurlijke producten - Ayurveda Wandelcoaching