Korte termijn oplossing bij verstopping
Wanneer we last hebben van verstopping, van constipatie, willen we graag zo snel mogelijk een oplossing. Het kan ons welbevinden goed in de war schoppen en we voelen instinctief ook wel aan dat er iets niet klopt. Er is overduidelijk een disbalans zou Ayurveda zeggen. Vanuit de elementen ether, lucht, vuur, water en aarde bekeken zouden we kunnen zeggen er is te weinig water aanwezig. We hebben last van droogte. Toch is dat niet altijd waar. Het enkel en alleen toevoegen van meer vocht lost het probleem zeker op de lange termijn niet op.
Wat is constipatie eigenlijk?
Constipatie is één van de vele darmklachten waar steeds meer mensen onder lijden. Het is de conditie waarbij het lastig is om de darmen te legen. De ontlasting wil er maar niet soepeltjes uitkomen. Vaak gaat dit gepaard met harde ontlasting. Oorzaken zijn te vinden in een dieet met te weinig vezels, te weinig vocht tot je nemen, het gebruik van bepaalde medicatie, het ontbreken van vet in het dieet etc. etc. Vanuit Ayurveda wordt er gezegd dat er een disbalans is. Deze disbalans geldt voor de gehele mens. Voor lichaam, geest en ziel. Alleen het uit zich nu in de vorm van constipatie.
Constipatie als gevolg van een moderne leefstijl
Constipatie komt steeds meer voor. Vooral in het stedelijk gebied. De typische moderne levensstijl waarbij we vooral zittend werk doen en gehaast eten en te weinig bewegen is hier voor een groot deel debet aan. Wat veel mensen niet weten is dat het niet geheel zonder gevaar is. Het kan het begin zijn of zelfs de oorzaak zijn van een hele reeks gevaarlijke ziektes. En het is zeker niet, nou eenmaal iets wat bij je hoort. Het is wel degelijk een signaal van het lichaam dat er iets niet klopt. Dat je uit balans bent.
Ophoping van afvalmateriaal
Nadat de spijsvertering haar werk heeft gedaan verblijft het afval nog een tijdje in de dunne darm. Dit is van groot belang voor onze gezondheid. Voor alles geldt dat er een optimaal moment is om plaats te vinden. Wanneer het afval er te lang blijft ontstaat er een ophoping van afvalstoffen. Deze stoffen kunnen zelfs opnieuw naar binnen slaan en zijn dan giftig. Terwijl het lichaam allang had bepaald dat het ze maar beter kon afscheiden. Het is daarom beter wanneer je dagelijks vroeg in de morgen je darmen leegt. Je voelt je dan minder zwaar, minder sloom, bent helderder van geest en staat positiever in het leven. De gehele spijsvertering en dus de doorwerking ervan op het gehele functioneren verloopt dan optimaler. Zo heb ik eens een Indiase arts horen zeggen dat er in India niemand is die zonder ontlasting te hebben gehad het huis ‘s morgens verlaat. Dat heb ik in Nederland nog nooit gehoord. Er zijn zelfs mensen die dagenlang niet kunnen. Of het een hele vakantie ophouden.
Wat als het geregeld niet lukt?
Sommige mensen hebben chronisch last van constipatie. Soms wel maanden aan een stuk. Het kost hen veel moeite om met regelmaat ontlasting te produceren. Ze krijgen het er gewoon niet uit of het blijft te lang in de darmen zitten. Dit heeft een grote invloed op hun leven. Ze hebben er echt last van. Het beïnvloed hun dagelijks leven en beperkt het functioneren op het werk. Het ontbreekt hen ook vaak aan energie. Ze zijn alsmaar moe en functioneren niet maximaal. Zonder dat ze het weten werken ze de constipatie zelf in de hand. Het soort dieet dat ze nuttigen, hun baan, de locatie, het tijdstip etc. passen helemaal niet bij hun constitutie waardoor constipatie ontstaat.
Trap vooral niet in de valkuil van laxeermiddelen
Het lijkt een goede oplossing. Het slikken van laxeermiddelen. Maar in feite is het dat helemaal niet. Het is enkel symptoombestrijding. We legen de darmen en gaan gewoon weer door met eten waar we zin in hebben en een leefstijl die niet goed bij ons past. We lossen het probleem niet op. Met als gevolg dat de spijsverteringsorganen steeds zwakker worden en steeds minder goed hun werk doen en zo voor meer en meer problemen zorgen. De oorzaak van het probleem blijft bestaan en voor we het weten beginnen de klachten weer van voor af aan.
Drink niet meer water dan noodzakelijk
Een wijdverspreid misverstand is dat we bij dergelijke klachten ‘gewoon’ meer water moeten drinken. Heel veel meer water. Ayurveda daarentegen zegt dat we ook zeker niet meer water moeten drinken dan noodzakelijk. Het lichaam geeft perfect aan hoeveel water we nodig hebben. Het geeft het dorstsignaal af. Wanneer we daarnaar luisteren weten we dat we het goed doen. Een teveel aan water geeft namelijk ook klachten, al weten we vaak niet dat het hierdoor komt. Denk aan gezwollen gewrichten, handen en voeten, een druipende neus of zelfs braken. Een te veel aan water wordt Jala Mahabhoota genoemd in Sanskriet en zou je het tegenovergestelde van Agni kunnen noemen. Ons verteringsvuur wordt zo geblust wat maakt dat de spijsvertering niet goed verloopt.
Alles op zijn tijd
Het is niet voor niets dat Ayurveda Wandelcoaching de ondertitel ‘Voeding & Lifestyle‘ heeft. Tijdens een Ayurvedisch consult wordt namelijk niet alleen gekeken naar Wat je eet maar ook Hoe je eet. Dat geldt ook voor het drinken van water. Zo zou je globaal kunnen stellen dat iemand met overge wicht het best voor de maaltijd water kan drinken en iemand met een laag gewicht het beste na de maaltijd. Heb je heel erg veel dorst en wil je alsmaar drinken dan zou dat in plaats van op een te kort aan vocht ook kunnen duiden op een te veel aan Agni, verteringsvuur. Het lichaam wil dan niets liever dan het vuur blussen en verkoelen. Terwijl ditzelfde vuur van levensbelang is en zeker niet te laag mag zijn.
Wat zou je wel kunnen doen bij verstopping?
Ik zei het al eerder, Ayurveda gaat altijd uit van de individuele constitutie. Er is niet één standaard oplossing die voor iedereen even goed is bij hetzelfde probleem. Juist omdat de oorzaak verschilt. Dat geldt ook voor constipatie, ook wel verstopping genoemd. Komt het door Apana Vayu, de motor die zorgt voor de beweging in o.a. de darmen of juist door de accumulatie van Meda Dhatu, het kanaal waarin vet wordt vervoerd in het lichaam? De oplossing is afhankelijk van onze persoonlijke constitutie – de Dosha’s – en het type disbalans. De Prakriti, de natuurlijke staat waarin we geboren zijn en de Vikriti, de disblans die tijdens ons leven is ontstaan en verraad waar we nu staan.
Tips bij Constipatie
Desondanks heb ik een aantal tips die je zou kunnen proberen wanneer harde ontlasting de oorzaak van de verstopping is. Let erop dat je het nooit te lang en in te grote mate toepast. Kijk ook of je de oorzaak kunt vinden en wanneer het regelmatig terugkeert of zelfs helemaal niet verdwijnt, wacht dan niet te lang met het zoeken van hulp.
- Sta op tijd op – Tussen 6 en 7 uur ‘s ochtends is het beste
- Ga direct naar de WC wanneer je een aandrang voelt om te poepen
- Eet meer groentes en minder verwerkte producten
- Neem kleine slokjes warm water tijdens de maaltijd
- Eet wat vaker een dunne vochtige curry
- Voeg 2 theelepels ghee of kokosvet toe bij het opdienen van een maaltijd
- Gebruik ook voldoende olie bij het bereiden van voedsel (liefst de juiste voor jouw constitutie)
- Vermijd geraffineerde bakproducten (Koekjes, toostjes, crackers etc.)
- Gebruik laxeermiddelen alleen op advies van een arts
- Zorg voor voldoende slaap – Ook afhankelijk van jouw constitutie
- Voorkom dat je te lang stil zit
- Drink geen gekoelde dranken, zeker geen frisdrank met bubbels en veel suiker
- Drink voldoende warm water – Pitta mensen drinken het het beste niet kokend heet
- Eindig en start de dag met een handje gedroogde rozijnen, pruimen of thee van Triphalapoeder op nuchtere maag
- Maak een wandeling van tenminste 20 minuten na de hoofdmaaltijd
Wil je graag een advies op maat? Neem dan contact met mij op via het contactformulier