Boek: Minder Stress met Stressologie

De relatie Ayurveda en Stress

Op 17 mei 2018 komt het tweede boek van Jurgen Spelbos uit met de titel Minder Stress met Stressologie. Jurgen is ervaringsdeskundige en heeft jaren lang onderzoek gedaan naar wat stress is en wat je er tegen kunt doen. Hij ontwikkelde de Stressologie Methode. Een methode voor een stressvrij leven. Tijdens zijn onderzoeken kwam hij erachter dat stress met name in de Westerse wereld een steeds groter probleem wordt en dat er geen reguliere oplossing is die stress gegarandeerd aanpakt. Zijn methode is uniek doordat hij stress op 7 verschillende niveau’s aanpakt. Afhankelijk weer van de persoonlijke constitutie en de omstandigheden waarin iemand verkeerd. Daarin lijkt het op Ayurveda.

Voeding als belangrijkste medicijn

Ook Jurgen Spelbos kwam tot de conclusie dat voeding het belangrijkste medicijn is. Ook wanneer het om stress gaat. Juist omdat voeding niet alleen ons lichamelijk welbevinden beïnvloed maar ook onze geestelijke gesteldheid bepaalt. Toch was juist voeding voor hem een lastig onderwerp. Er komen steeds opnieuw diëten op de markt die het gouden ei van Columbus beloven. Ze verdwijnen na verloop van tijd ook weer net zo snel. Ayurvedische voedingsleer is daarop de grote uitzondering. Het houdt al ruim 5000 jaar stand en het feit dat wij het soms kinderlijk eenvoudig vinden klinken is juist omdat het een archetypische laag raakt. Een oerweten in onszelf dat zelf nog heel goed weet wat goed en fout voor ons is.

Verwijzing naar Ayurveda Wandelcoaching in het boek

Jurgen zou Jurgen niet zijn wanneer hij niet ook de Ayurvedische voedingsleer op zichzelf toepaste. Zo heeft hij eigenlijk alle behandelmethoden uit het boek zelf uitgeprobeerd. Voor Ayurveda kwam hij bij mij uit. Een man die zoveel geleden had doordat hij maar door en door was gegaan te leven in een wereld die hem te veel stress gaf en het aanvankelijk vanuit ongezonde symptoombestrijding had willen oplossen (Slaaptabletten waaraan hij vervolgens verslaafd raakte). Ik heb hem de afgelopen maanden onder andere gecoacht in zijn voedingspatroon. Ook heb ik hem voorzien van enige aanvullende Ayurvedische kruiden die dit geheel zouden ondersteunen. Het was niet zelden dat hij mij na slechts enkele dagen al liet weten dat hij veel baat had bij mijn aanpak en dat hij er van overtuigd was dat Ayurveda een hele belangrijke rol zou moeten spelen in zijn Stressologie methode.

Samenwerking in Centrum voor Stressologie

Deze bevindingen hebben er toe geleidt dat Jurgen en ik een samenwerking zijn aangegaan. We zijn druk doende met het opzetten van het Centrum voor Stressologie. Een centrum dat zo veel mogelijk mensen wil leren een stressklachten vrij leven te leiden. Dat doet zij deels door het geven van offline trainingen in kleine groepjes zodat er ruimte blijft om naar de persoonlijke behoefte te kijken en deels door het aanbieden van online trainingen die ook voor een groter publiek bereikbaar zijn. Het blijkt namelijk dat het om enorme aantallen mensen gaat die dagelijks enorme hinder onder vinden van hun stressklachten. Zo is het aantal werkende vrouwen met een gediagnosticeerde vorm van burn-out de afgelopen jaren gestegen naar 15%. Bij mannen ligt dit aantal op 9% (Onderzoek van de Business Universiteit Neyenrode in samenwerking met Intermediair). Dan hebben we het nog niet over andere vormen van stress, over mensen die er niet mee naar een arts gaan en mensen die niet langer werkzaam zijn doordat de stress hen te veel werd.

Ayurvedische voedingsleer als onderdeel in de aanpak van stress

In de trainingen van het Centrum voor Stressologie zal Ayurvedische voedingsleer dan ook een vast onderdeel uitmaken van de behandeling. Nu hoor ik je denken, ik houd niet van Indiaas eten. Nee, Ayurveda wil niet zeggen dat je persé Indiaas moet gaan koken en kruiden. Er bestaat ook een Westerse variant. Bovendien is een natuurlijke levensstijl binnen de Ayurvedische geneeskunde een belangrijk element dat vaak al een groot verschil maakt en klachten als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Heb je nog helemaal geen gediagnosticeerde vorm van stress? Gelukkig maar. Je kunt het maar beter voor zijn. Ayurvedische geneeskunde gaat dan ook bij voorkeur uit van een preventieve werking. Lang voordat de symptomen kenbaar worden.

Wil je meer weten over Ayurveda en Stress? Stel je vraag gerust via het contactformulier

Workshop Ayurvedische Kruiden

Workshop Ayurvedische Kruiden

Let op! 

Deze workshop staat nog niet opnieuw in de planning. De informatie erover is verouderd. Mocht je echter toch interesse hebben. Bij voldoende interesse zullen wij hem opnieuw organiseren.

De geneeskrachtige werking van Ayurvedische Kruiden

Volgens de Ayurveda, het medische systeem van het oude India, dragen kruiden voor een belangrijk deel bij aan de genezing en het opheffen van de disbalans waardoor ziekte ontstaat. De mens in al zijn fysieke, emotionele, psychologische en spirituele hoedanigheden, wordt steeds opnieuw uitgedaagd de balans te hervinden. Het leven met al zijn hectiek trekt ons er op haar beurt weer uit. Dat is onvermijdelijk. Of zoals Deepak Chopra zegt in zijn Ayurvedische Kruidenboek zegt:

Toegang krijgen tot de kracht van de natuur

“We staan in een voortdurende wisselwerking met onze omgeving, door ademhaling, voeding, uitwerpselen, waarnemingen en interpretaties. Het is een illusie van onze zintuigen dat ons bestaan abrupt wordt afgebakend door de buitengrens van onze huid. Binnen dit netwerk is gezondheid méér dan de afwezigheid van een afwijkende laboratoriumuitslag: het is de dynamische integratie van omgeving, lichaam, denken en geest. De kruidengeneeskunde biedt ons een zachtaardige benadering om deze integratie te bevorderen, met name wanneer er kleinere balansverstoringen ontstaan. Genezende planten stellen ons in staat om opnieuw in contact met onze omgeving te treden en toegang te krijgen tot de kracht van de natuur.”

Workshop gegeven door Jagath Rathnayake

De workshop is zowel informatief als praktisch. Hij wordt verzorgd door Jagath Rathnayake van Newarna Ayurveda in samenwerking met Ayurveda Wandelcoaching. Jagath is geboren in Sri Lanka. In zijn familie wordt Ayurvedische geneeskunde al 150 jaar toegepast. Tijdens zijn jeugd vertelde zijn opa verhalen over zijn vader die een Ayurvedische arts was. Hij vertelde hem legenden over traditionele kruiden die gebruikt werden om kwalen en ziekten te genezen zoals steenpuisten of bloedvergiftiging, artritis en problemen met de bloedvaten. Ook leerde hij veel over Ayurvedische kruiden doordat zijn familie altijd zelfgeteelde kruiden gebruikt uit de huisapotheek.

Praktische informatie Workshop Ayurvedische Kruiden

Wanneer: 5 mei 2018 van 10.00 tot 16.00 uur (Kennismaking met thee aanvang 09.30 uur)

Waar: Nerwana Ayurveda, Klifrakplantsoen 22, 3454JT, De Meern, Utrecht

Voor wie: Deze workshop is primair bedoeld voor therapeuten en behandelaren (in opleiding) die al een ruime basiskennis van de Ayurvedische geneeskunde bezitten. Bij twijfel neem gerust contact met ons op.

Kosten: 75 Euro – Te voldoen op locatie. Pinnen is mogelijk. Inclusief eenvoudige lunch.

Aanmelden: Het aantal plaatsen is bepekt. Aanmelden vindt plaats via het contactformulier van Ayurveda Wandelcoaching. Vermeld hierbij jouw naam, e-mailadres en telefoonnummer. Geef ook aan of wij je vaker mogen informeren over toekomstige activiteiten middels een nieuwsbrief.

1518748 - Pranayur - Ayurveda Wandelcoaching

De 6 geheimen van gewichtsverlies volgens Ayurveda

Voor en na gewichtsverlies - Ayurveda Wandelcoaching

Overgewicht en gewichtsverlies in Ayurveda

Vraag jij je wel eens af waarom de een gemakkelijker aankomt dan de ander? Waarom het de een wel lukt om af te vallen met behulp van een bepaald dieet en de ander niet? Het antwoord is simpel wanneer we het vanuit Ayurvedisch perspectief bekijken. We zijn niet hetzelfde! En omdat we verschillen is er per individu een andere aanpak nodig.

Je gewicht wordt niet alleen bepaald door wat je eet

Ik weet het, veel mensen met overgewicht hebben al heel wat diëten geprobeerd. Ze hebben echt al vanalles gedaan. Van het weglaten van koolhydraten tot het tellen van calorieën. Het drinken van shakes en het overmatig sporten. Met als overeenkomst, ze keken alleen naar wat ze aten en brachten daar veranderingen in aan. Waarom zou een Ayurvedisch dieet dan wel helpen? Ayurveda kijkt niet alleen naar wat maar ook naar hoe en wanneer. Het gaat er bovendien vanuit dat het aanpassen van de levensstijl het afvalproces bevordert.

De 6 geheimen van een Ayurvedisch afvaldieet

Is Ayurveda dan echt zo anders. Ja! Je zult in het begin niet eens doorhebben dat je met een dieet bezig bent. Het zijn meer levensstijlgewoontes die omgegooid zullen worden. Zoals hoe laat je bijvoorbeeld eet, hoe vaak je eet, het aanleren van nieuw gedrag tijdens de maaltijd en gedurende de dag. En dat allemaal nog zonder te kijken naar wat je eet. Pas dan begint het echte dieet.

1. Wat je mag eten en wat niet

Doordat Ayurveda de voedingsadviezen afstemt op wie jij bent zal er per persoon een ander dieet worden samengesteld. Daarnaast zijn er dingen die voor iedereen gelden. Daar beginnen we mee. Zo wordt aangeraden om altijd vers te koken met gebruik van verse ingrediënten. Maar niet zonder dat jij ook echt gaat ervaren waarom. Je gaat zelf ondervinden wat je het beste wel en wat je maar beter niet kunt eten. Uitgelegd aan de hand van de 5 elementen. Want zeg nou eerlijk vuur kun je ook niet met vuur bestrijden.

2. Het belang van een goed slaap / waak ritme

Ik zei het al even, bij Ayurveda gaat het niet alleen om wat je eet. Je gehele levensstijl bepaalt hoe jij je voelt en wat voor jou het beste werk. Jouw slaap / waak ritme is daar een heel belangrijk onderdeel van. Hoe laat ga jij slapen en hoe laat sta jij op. Maar ook hoe laat eet jij en hoeveel tijd zit ertussen. Je raad het al, ook dat is niet voor iedereen gelijk. Kan de een gemakkelijk het ontbijt overslaan. De ander wordt er flink chagrijnig van.

3. Terwijl de een te weinig sport, sport de ander te veel

Ayurveda hecht veel waarde aan beweging. Maar wel de beweging die het beste bij jou past. Ben je al erg warmbloedig van nature, dan is het maar beter dat je geen Bikram Yoga doet. Bewegen in Ayurveda kan zo eenvoudig zijn als op het juiste moment gaan wandelen of juist de meer rustige Yoga-oefeningen doen. En zelfs ademhalingsoefeningen vallen hieronder. Ook die werken ondersteunend wanneer je wilt afvallen. Juist omdat ze het opruimen van gifstoffen stimuleren.

4. De grote boosdoener: Stress

Wanneer we gestrest zijn werkt ons gehele systeem niet optimaal. Ons lichaam is dan aan het overleven. Bepaalde lichaamsfuncties komen hierdoor op een laag pitje te staan. Het verteren van voeding is er één van. Geen wonder dus dat de spijsvertering niet optimaal functioneert en ons voedsel ons meer kwaad doet dan goeds. Overigens, als je meer wilt weten over stress en wat stress met je doet, ik ben druk bezig met een campagne over stress die over enkele maanden gelanceerd wordt. Als je op de hoogte wilt blijven stuur mij dan een berichtje met het onderwerp stress.

5. Wat zelfvertrouwen en geduld

Wat jaren heeft gekost om eraan te komen is natuurlijk niet in een week weg. We focussen bovendien op een blijvend resultaat. Niet op een vluchtig succesje. Dat betekent dat het zelfvertrouwen zo nu en dan flink op de proef wordt gesteld. We zullen geduld moeten hebben en zijn niet meteen kilo’s lichter. Maar wat we met de Ayurvedische afvalmethode wel direct zullen ervaren is een verandering in ons gevoel. We voelen ons al snel lichter (Lees: niet zo zwaar), gelukkiger en een heel stuk vitaler. Dat is natuurlijk al een doel op zich.

6. Ontgiften voor de die-hards

Ayurveda kent diverse behandelingen die het lichaam ontgiften. Dit verwijderen van de gifstoffen – ook wel detoxen genoemd – die met het nuttigen van verkeerde voeding in ons lichaam zijn gekomen heeft zich genesteld op verschillende plaatsen in ons lichaam. Overtollig vetopslag is er slechts één van maar de witte aanslag op onze tong ‘s morgens bij het opstaan verraad ook een overdosis aan gifstoffen. Zolang deze stoffen het lichaam bewonen zijn we niet in balans. Deze balans is nodig om ook het overgewicht aan te pakken.

Tot slot: Afvallen als bijzaak

Niet iedereen die een Ayurvedisch dieet volgt is dat gaan doen om af te vallen. Vaak zijn er andere redenen om hieraan te beginnen. Voor mij persoonlijk waren het mijn darmproblemen die maakte dat ik mijn dieet en mijn levensstijl heb aangepast. Afvallen was voor mij een bijzaak. Het betekent wel dat ik eigenlijk al die jaren niet in balans was en ook in mij de afvalstoffen zich hadden opgehoopt. We zijn vaak vergeten hoe we eruit zien wanneer we in onze natuurlijke staat verkeren of vinden zelf dat het best meevalt met het overgewicht. Het is de innerlijke dialoog die ons voor de gek houdt. Het lichaam kiest er dan voor om via andere klachten een signaal af te geven dat er iets mis is om zo uiteindelijk ook het overgewicht aan te pakken.

Meer weten over wat Ayurveda voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met mij op

 

 

Waarom zou je Ayurvedisch koken?

Ayurvedisch koken - Ayurveda Wandelcoaching

De basis van Ayurvedisch koken

In de Ayurveda delen we de mens in in drie onderdelen: lichaam, geest en ziel. Ons fysieke lichaam is het meest tastbare, de geest is het deel waarmee we denken, meningen vormen, waar we onze herinneringen opslaan en wat bij de meeste mensen de hele dag loopt te kwebbelen. Het voorziet ons van allerlei gedachtes bij wat we via de zintuigen waarnemen. En dan hebben we de ziel nog, ons spirituele deel. Deze drie samen maken of we gezond en gelukkig zijn. Of we ons goed voelen en vol energie zitten.

Herstel van balans tussen lichaam, geest en ziel

We eten om het lichaam te ondersteunen en om balans te creëren in onze fysieke, mentale en spirituele toestand. Vanuit het traditioneel Ayurvedisch denken zuivert voedsel het lichaam en bereidt ons voor op spiritueel ontwaken. Vedisch voedsel is medicinaal van aard terwijl het heerlijk en aangenaam is voor de zintuigen. Het werkt genezend en brengt het lichaam, dat door alles wat we meemaken uit balans raakt, weer terug in balans. Het werkt dan ook niet alleen bij fysieke klachten maar ook bij psychologische problemen.

Zowel fysiek als psychologisch herstel

Heel eenvoudig uitgelegd, wanneer onze lichamelijke gesteldheid is verstoord heeft dit ook invloed op hoe we ons psychologisch voelen. Zoals ons psychologisch welbevinden ook doorwerkt op ons lichaam. En zij beiden ook een relatie hebben met onze ziel. Dus ja je voelt je niet alleen lichamelijk beter wanneer je Ayurvedisch eet, maar je bent tevens emotioneel veel meer in balans. Persoonlijk vond ik het echt geweldig om te ervaren dat mijn geest veel helderder werd en ik emotioneel veel minder snel uit het lood geslagen ben. Ik kan het leven beter aan, heb veel meer energie en lichamelijke klachten verdwenen voor de zon.

Wat is dan Ayurvedisch koken?

De Ayurveda kent voeding drie belangrijke eigenschappen (Guna’s) toe. Sattva, Rajas en Tamas. In het algemeen ondersteunt een sattvisch dieet spirituele oefening. Een sattvic dieet geeft ons kracht, creëert geluk en voedt het hart. Voorbeelden van sattvic voedingsmiddelen zijn volle granen, ghee, amandelen, saffraan, mango’s en kokosnoten. Rajasische voedingsmiddelen zijn stimulerend van aard waardoor de relatie tussen lichaam en geest wordt verstoord. Rajasisch voedsel brengt de geest in beweging en kan iemand onrustig maken. Voorbeelden zijn knoflook, uien, cayennepeper, koffie, zwarte thee, gefermenteerd voedsel en chocolade. Tamasische voedingsmiddelen komen de geest en het lichaam helemaal niet ten goede. Het creëert een mistige geest, trage spijsvertering en traagheid. Voorbeelden zijn alcohol, vlees, restjes en oud voedsel.

De eigenschappen gebalanceerd, stimulerend en kalmerend

Niet alleen de voedingsmiddelen zijn in te delen volgens deze eigenschappen. Ook de mens zelf en zijn handelen zou je sattvisch, rajasisch en tamasisch kunnen noemen. In balans, stimulerend of kalmerend. Zoals ik al schreef is de ideale staat van gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk, een staat van balans. Een staat waarin we ons geweldig voelen en blaken van gezondheid en vitale energie.

En nu de praktijk…

Tijdens het koken is het niet alleen van belang dat we ingrediënten kiezen die ons balanceren, ook de manier van koken bepaalt hoe de voeding in ons doorwerkt. Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat je deze drie eigenschappen op alles zou kunnen toepassen. Zoals ik hier nu zit achter mijn laptop is tamasisch te noemen. Het vertraagt mijn hele systeem en het is de vraag of dat wenselijk is. Hetzelfde geldt voor het uitslapen op zondag wat veel mensen doen. De activiteit zelf is tamasisch en het is dan ook niet gek dat we ons daarna lichtelijk uit balans voelen. Een goede slaaproutine is dan ook erg belangrijk binnen de Ayurvedische geneeskunde.

Tijdens het koken en eten zou je het volgende kunnen overwegen om meer sattvisch te koken, meer in balans:

  • Koken in een schone keuken
  • Kook in vrede en laat zorgen of negatieve gedachten achter je
  • Eet met geliefden
  • Eet langzaam, kauw voorzichtig, geniet van elke hap
  • Praat over aangename onderwerpen of eet in stilte
  • Ga aan het einde van de maaltijd een paar minuten zitten

Het belang van een goede spijsvertering

In tegenstelling tot de meeste voedingsleren kijkt Ayurveda niet alleen naar de ingrediënten, naar de vitamines en mineralen die we tot ons nemen. Een goede spijsvertering is van vitaal belang voor een goede gezondheid. Wanneer de spijsvertering niet goed is wordt wat we eten namelijk helemaal niet goed opgenomen. Al zit het nog zo vol goede vitamines en mineralen. Eet voor de maaltijd bijvoorbeeld een reepje gember met een paar druppels limoensap en zeezout. Dit verbetert je spijsvertering (ook wel agni genoemd). Eet seizoensmatig, eet in overeenstemming met jouw persoonlijke constitutie (jouw dosha) en eet vooral niet te veel. Vergeet niet dat je spijsvertering nectar in vergif of vergif in nectar kan veranderen.

Voor iedereen die klachten heeft en zich uit balans voelt

Voor wie is Ayurvedisch koken een weldaad? Eigenlijk voor iedereen. Je hebt misschien nog niet eerder van Ayurvedisch koken gehoord maar je weet vast wel van jezelf dat je uit balans bent. Dat merk je doorgaans aan de klachten die je ervaart. Ayurveda ziet lichamelijke en geestelijke klachten namelijk als een teken van disbalans. Wanneer je dit verwaarloost zou het maar zo kunnen dat deze klachten uiteindelijk veranderen in serieuze ziektes. Ayurveda is dat graag voor door preventief en op tijd in te grijpen. Voeding wordt hierbij als belangrijkste medicijn gezien. Denk aan klachten als:

  • Slapeloosheid
  • Darmklachten
  • Chronische vermoeidheid
  • Koude voeten en handen
  • Depressiviteit
  • Overgangsklachten
  • Geirriteerdheid
  • Droge huid
  • Overgewicht
  • Etc. etc.

Staat jouw klacht er niet bij? Vraag mij er dan gerust naar.

Vind je het interessant om meer te leren over Ayurvedische geneeskunde, voedingsleer en levensstijl? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief

Hoe we eten is net zo belangrijk als wat we eten

Hoe je eet - Ayurveda Wandelcoaching

Hoe we eten is van essentieel belang

Een belangrijk verschil tussen een regulier voedingsadvies en een Ayurvedisch voedingsadvies is dat Ayurveda niet alleen aandacht besteed aan WAT je eet maar ook aan HOE je eet. Ook daar valt bijna altijd veel te verbeteren. Zo eten we veelal op het verkeerde tijdstip, op de verkeerde manier en in de verkeerde omstandigheden. We kunnen dan nog zo gezond eten, een groot deel van het effect hiervan gaat dan verloren. De voedingsstoffen kunnen dan niet doen wat ze moeten doen en er ontstaan allerlei klachten.

Het beste tijdstip om te eten

Vaak leven we niet meer in overeenstemming met ons natuurlijke ritme. Dat zien we terug in het slaapritme maar ook in onze voedingsritme. Een begrip waar veel mensen nog nooit over nagedacht hebben. Onze dagen hebben van nature een indeling waarbij actie en rust elkaar afwisselen. Dat geldt ook voor onze organen en dus ook voor het verteringsproces van ons lichaam. Afhankelijk van onze persoonlijke constitutie en dus verschillend per persoon. Het probleem is dan ook vaak niet dat we onvoldoende vitamines en mineralen binnen krijgen maar dat ze niet worden opgenomen en dus niet bijdragen aan een gezond lichaam.

Wat doe jij terwijl je eet?

Een gekke vraag niet waar? Je bent toch aan het eten? Toch zijn de meeste Nederlanders onder het eten met andere dingen bezig. Ze lezen de krant, kijken televisie, hebben gespannen gesprekken met huisgenoten of collega’s, rijden in hun auto enzovoort. Het eten zelf wordt nogal eens naar de achtergrond geschoven. Het lichaam is dan druk met andere prikkels en het verteringsproces moet plaats maken voor het verwerken van deze prikkels. Geen wonder ook dat dit verteringsproblemen tot gevolg heeft.

Wat snacken met je doet

Weet jij trouwens wat snacken met je doet? We zijn er zo aan gewend. Een koekje bij de koffie, een kaasje of worstje ‘s avonds bij de borrel. We zien het zelfs als een belangrijk onderdeel van een goede gastvrijheid. We kunnen onze gasten toch niet op een houtje laten bijten? Over wat het met ons lichaam doet denken we meestal helemaal niet na. De enige vraag die we onszelf stellen is meestal, vind ik dit lekker ja of nee? Maar wat als ik je vertel dat je zo het hele verteringsproces op zijn kop zet en het één van de veroorzakers van bijvoorbeeld een spastische darm of hypoglycaemie is. En dat de gezonde voeding die je ervoor of erna hebt gegeten zo ook minder goed wordt opgenomen?

Bepaalde combinaties kun je beter niet samen eten

Doordat nagenoeg alle voedingsmiddelen het hele jaar verkrijgbaar zijn eten we ‘gewoon’ waar we zin in hebben. Zonder al te veel na te denken over wat het met ons lichaam doet dat we er zo letterlijk de buik van vol hebben. Om bepaalde stoffen te verteren maakt het lichaam zelf ook bepaalde stoffen en sappen aan. Afhankelijk van wat we eten. Pas dan zal de vertering goed verlopen. Eten we bepaalde combinaties waarvoor het lichaam heel verteringssappen nodig heeft dan raakt het dus in de war. Een bekend voorbeeld is de bananenmilkshake. Het verteren van een banaan of het verteren van een glas melk verloopt geheel anders. Eten we het tegelijk dan raakt ons lichaam van slag. We werken dat zelf in de hand.

Leren eten zoals de natuur het bedoeld heeft

Er valt nog heel veel meer over dit onderwerp te zeggen. Eén ding staat vast. Het leren eten zoals de natuur het bedoeld heeft gaat je heel veel gezondheidsvoordelen opleveren. Het is dan ook een vast onderdeel van de adviezen over voeding die ik geef. We kijken dan samen naar wat het beste bij jouw persoonlijke constitutie, jouw Dosha past. Je zult je gegarandeerd veel fitter en vitaler voelen en ook een aantal ongemakken verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Leren eten zoals de natuur het bedoeld heeft? Bel mij op 06 29563450 of stuur een e-mail naar info@ayurveda-wandelcoaching.nl

Ayurveda Mantra voor genezing

OM SHRI DHANVANTRE NAMAHA

Mantra’s worden van oorsprong in de Ayurveda en bij de Yogi’s gezien als krachtig geneesmiddel. De klanken brengen trillingen op gang die zo in het lichaam hun werking doen.

Dhanvantre is een avantar van Vishnu in het Hindoeisme. In de vedas – de oude geschriften – staat hij omschreven als de god van de Ayurveda. Door deze klanken te herhalen vragen we om genezing en gezondheid voor onszelf en anderen.

Darmklachten

Armklachten Ayurveda Wandelcoaching

NA 30 JAAR ZEG IK EINDELIJK NEE TEGEN DARMKLACHTEN

30 jaar geleden begonnen bij mij de darmklachten. Het heeft mij veel ongemakkelijke en pijnlijke momenten bezorgd. 30 jaar lang heb ik gezocht naar het beste dieet. Want dat er een relatie was tussen voeding en darmklachten dat was mij wel duidelijk.

Niet één dieet voor iedereen

Ik heb heel wat diëten geprobeerd. Voedingsstoffen weggelaten of juist toegevoegd. Ik las alles wat ik kon vinden over darmen en over voedingsleer. Het werd wel minder maar het ging nooit helemaal weg. Tot nu… Na 30 jaar ben ik er achter dat er niet 1 dieet is voor iedereen. Dat dit maatwerk is. Afhankelijk van de persoon, de leefomstandigheden, de leeftijd, de tijd van het jaar, de lokatie etc etc

Een studie Ayurvedische Geneeskunde en Voedingsleer verder

Het is de Ayurveda die mij dit inzicht gaf. Wat ik daar lees is echt een thuiskomen. Het klopt gewoon wat de oude Ayurvedische meesters zeggen. Deze 5000 jaar oude kennis heeft niet voor niets de tand des tijds overleefd. Dus ben ik Ayurvedische geneeskunde gaan studeren en heb mij vooral gericht op Ayurvedische voedingsleer.

Ik ben vrij van darmklachten… nu jij nog?

Ayurveda Wandelcoaching gaat over Voeding en Lifestyle vanuit Ayurvedisch perspectief. Omdat de juiste voeding en een passende levensstijl hand in hand gaan. Niet alleen bij darmklachten maar ook bij vele andere klachten. Denk aan depressie, burn-out, reuma, ontstekingen, vermoeidheid, onrust, koude voeten, huidproblemen etc.

Ik help je graag om ook vrij te zijn

Kun je niet wachten? Vraag mij dan gerust. Ik help je graag. Je mag mij mailen op info@ayurveda-wandelcoaching.nl of bellen op 06 29563450.

Een bericht via de website van Ayurveda Wandelcoaching versturen kan ook

De magie van het wandelen

De magie van het wandelen is groots. Als een kind zo klein schrijden wij voort. Maar waarheen? Waartoe? Wandelplaats wil een inspiratieplek zijn voor wandelaars in alle soorten en maten. Een plek om je te laten raken en een plek om je te verheugen. Wandelplaats is er niet om een nieuwe route uit te zoeken. Wandelen is immers niet aan tijd en plaats gebonden. Wandelplaats wil een bijzondere plek zijn in het wandellandschap. Loop je met ons mee?

De wandelstok als statussymbool

De wandelstok als status symbool

Wist je dat de wandelstok van oorsprong een soort statussymbool was voor de heren uit de betere stand? In de negentiende en eerste helft twintigste eeuw hadden de dure exemplaren een ivoren ronde knop bovenop. Zowel oudere als jongere heren liepen ermee op straat. Niet omdat ze een stok nodig hadden bij het wandelen maar vooral als sierraad. Een enkele keer keer ook werd de stok gebruikt ter verdediging. Zo werden uitvallende honden en ongewenste personen ermee verjaagd.

Wandelen bij kanker

Wandelen bij Kanker - Ayurveda Wandelcoaching

Juist bij kanker is wandelen van groot belang

Wandelen is het beste advies dat je een kankerpatiënt kunt geven. Het is belangrijk voor de overleving en het herstelproces. Het is jammer dat te weinig kankerpatiënten hiervan op de hoogte zijn. Vaak krijgen zij het achterhaalde advies om het rustig aan te doen. Het tegendeel is waar. Wie ook tijdens de behandeling regelmatig of zelfs dagelijks loopt maar meer kans om deze akelige ziekte te overleven. Ook het aantal bijwerkingen is aanzienlijk minder. 

Bewegen leidt niet tot extra vermoeidheid

In tegenstelling tot wat veel mensen verwachten wordt je van wandelen niet extra moe. Doordat er meer zuurstof naar de cellen en de organen wordt getransporteerd voelt men zich ook tijdens de behandeling voor kanker juist fitter wanneer men voldoende beweegt. Maar dat niet alleen. Door regelmatig de benen te strekken vermindert bovendien ook de kans op hart- en vaatziekten en osteoporose.

Al wandelend gegarandeerd een goed humeur

Kanker en de behandeling ervan doet niet alleen een aanslag op het lichaam, het humeur heeft er vaak ook flink onder te leiden. Niet verwonderlijk wanneer je bedenkt dat de gevolgen van de diagnose kanker vaak enorm zijn. De behandelingen zijn meestal zwaar en de angst om het niet te overleven zorgen voor een flinke duit stress. Ook dan is wandelen de beste oplossing. Even helemaal het hoofd leegmaken in de natuur is nog altijd de beste remedie.