De relatie Ayurveda en Stress
Op 17 mei 2018 komt het tweede boek van Jurgen Spelbos uit met de titel Minder Stress met Stressologie. Jurgen is ervaringsdeskundige en heeft jaren lang onderzoek gedaan naar wat stress is en wat je er tegen kunt doen. Hij ontwikkelde de Stressologie Methode. Een methode voor een stressvrij leven. Tijdens zijn onderzoeken kwam hij erachter dat stress met name in de Westerse wereld een steeds groter probleem wordt en dat er geen reguliere oplossing is die stress gegarandeerd aanpakt. Zijn methode is uniek doordat hij stress op 7 verschillende niveau’s aanpakt. Afhankelijk weer van de persoonlijke constitutie en de omstandigheden waarin iemand verkeerd. Daarin lijkt het op Ayurveda.
Voeding als belangrijkste medicijn
Ook Jurgen Spelbos kwam tot de conclusie dat voeding het belangrijkste medicijn is. Ook wanneer het om stress gaat. Juist omdat voeding niet alleen ons lichamelijk welbevinden beïnvloed maar ook onze geestelijke gesteldheid bepaalt. Toch was juist voeding voor hem een lastig onderwerp. Er komen steeds opnieuw diëten op de markt die het gouden ei van Columbus beloven. Ze verdwijnen na verloop van tijd ook weer net zo snel. Ayurvedische voedingsleer is daarop de grote uitzondering. Het houdt al ruim 5000 jaar stand en het feit dat wij het soms kinderlijk eenvoudig vinden klinken is juist omdat het een archetypische laag raakt. Een oerweten in onszelf dat zelf nog heel goed weet wat goed en fout voor ons is.
Verwijzing naar Ayurveda Wandelcoaching in het boek
Jurgen zou Jurgen niet zijn wanneer hij niet ook de Ayurvedische voedingsleer op zichzelf toepaste. Zo heeft hij eigenlijk alle behandelmethoden uit het boek zelf uitgeprobeerd. Voor Ayurveda kwam hij bij mij uit. Een man die zoveel geleden had doordat hij maar door en door was gegaan te leven in een wereld die hem te veel stress gaf en het aanvankelijk vanuit ongezonde symptoombestrijding had willen oplossen (Slaaptabletten waaraan hij vervolgens verslaafd raakte). Ik heb hem de afgelopen maanden onder andere gecoacht in zijn voedingspatroon. Ook heb ik hem voorzien van enige aanvullende Ayurvedische kruiden die dit geheel zouden ondersteunen. Het was niet zelden dat hij mij na slechts enkele dagen al liet weten dat hij veel baat had bij mijn aanpak en dat hij er van overtuigd was dat Ayurveda een hele belangrijke rol zou moeten spelen in zijn Stressologie methode.
Samenwerking in Centrum voor Stressologie
Deze bevindingen hebben er toe geleidt dat Jurgen en ik een samenwerking zijn aangegaan. We zijn druk doende met het opzetten van het Centrum voor Stressologie. Een centrum dat zo veel mogelijk mensen wil leren een stressklachten vrij leven te leiden. Dat doet zij deels door het geven van offline trainingen in kleine groepjes zodat er ruimte blijft om naar de persoonlijke behoefte te kijken en deels door het aanbieden van online trainingen die ook voor een groter publiek bereikbaar zijn. Het blijkt namelijk dat het om enorme aantallen mensen gaat die dagelijks enorme hinder onder vinden van hun stressklachten. Zo is het aantal werkende vrouwen met een gediagnosticeerde vorm van burn-out de afgelopen jaren gestegen naar 15%. Bij mannen ligt dit aantal op 9% (Onderzoek van de Business Universiteit Neyenrode in samenwerking met Intermediair). Dan hebben we het nog niet over andere vormen van stress, over mensen die er niet mee naar een arts gaan en mensen die niet langer werkzaam zijn doordat de stress hen te veel werd.
Ayurvedische voedingsleer als onderdeel in de aanpak van stress
In de trainingen van het Centrum voor Stressologie zal Ayurvedische voedingsleer dan ook een vast onderdeel uitmaken van de behandeling. Nu hoor ik je denken, ik houd niet van Indiaas eten. Nee, Ayurveda wil niet zeggen dat je persé Indiaas moet gaan koken en kruiden. Er bestaat ook een Westerse variant. Bovendien is een natuurlijke levensstijl binnen de Ayurvedische geneeskunde een belangrijk element dat vaak al een groot verschil maakt en klachten als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Heb je nog helemaal geen gediagnosticeerde vorm van stress? Gelukkig maar. Je kunt het maar beter voor zijn. Ayurvedische geneeskunde gaat dan ook bij voorkeur uit van een preventieve werking. Lang voordat de symptomen kenbaar worden.
Wil je meer weten over Ayurveda en Stress? Stel je vraag gerust via het contactformulier