Hoe we eten is net zo belangrijk als wat we eten

Hoe je eet - Ayurveda Wandelcoaching

Hoe we eten is van essentieel belang

Een belangrijk verschil tussen een regulier voedingsadvies en een Ayurvedisch voedingsadvies is dat Ayurveda niet alleen aandacht besteed aan WAT je eet maar ook aan HOE je eet. Ook daar valt bijna altijd veel te verbeteren. Zo eten we veelal op het verkeerde tijdstip, op de verkeerde manier en in de verkeerde omstandigheden. We kunnen dan nog zo gezond eten, een groot deel van het effect hiervan gaat dan verloren. De voedingsstoffen kunnen dan niet doen wat ze moeten doen en er ontstaan allerlei klachten.

Het beste tijdstip om te eten

Vaak leven we niet meer in overeenstemming met ons natuurlijke ritme. Dat zien we terug in het slaapritme maar ook in onze voedingsritme. Een begrip waar veel mensen nog nooit over nagedacht hebben. Onze dagen hebben van nature een indeling waarbij actie en rust elkaar afwisselen. Dat geldt ook voor onze organen en dus ook voor het verteringsproces van ons lichaam. Afhankelijk van onze persoonlijke constitutie en dus verschillend per persoon. Het probleem is dan ook vaak niet dat we onvoldoende vitamines en mineralen binnen krijgen maar dat ze niet worden opgenomen en dus niet bijdragen aan een gezond lichaam.

Wat doe jij terwijl je eet?

Een gekke vraag niet waar? Je bent toch aan het eten? Toch zijn de meeste Nederlanders onder het eten met andere dingen bezig. Ze lezen de krant, kijken televisie, hebben gespannen gesprekken met huisgenoten of collega’s, rijden in hun auto enzovoort. Het eten zelf wordt nogal eens naar de achtergrond geschoven. Het lichaam is dan druk met andere prikkels en het verteringsproces moet plaats maken voor het verwerken van deze prikkels. Geen wonder ook dat dit verteringsproblemen tot gevolg heeft.

Wat snacken met je doet

Weet jij trouwens wat snacken met je doet? We zijn er zo aan gewend. Een koekje bij de koffie, een kaasje of worstje ‘s avonds bij de borrel. We zien het zelfs als een belangrijk onderdeel van een goede gastvrijheid. We kunnen onze gasten toch niet op een houtje laten bijten? Over wat het met ons lichaam doet denken we meestal helemaal niet na. De enige vraag die we onszelf stellen is meestal, vind ik dit lekker ja of nee? Maar wat als ik je vertel dat je zo het hele verteringsproces op zijn kop zet en het één van de veroorzakers van bijvoorbeeld een spastische darm of hypoglycaemie is. En dat de gezonde voeding die je ervoor of erna hebt gegeten zo ook minder goed wordt opgenomen?

Bepaalde combinaties kun je beter niet samen eten

Doordat nagenoeg alle voedingsmiddelen het hele jaar verkrijgbaar zijn eten we ‘gewoon’ waar we zin in hebben. Zonder al te veel na te denken over wat het met ons lichaam doet dat we er zo letterlijk de buik van vol hebben. Om bepaalde stoffen te verteren maakt het lichaam zelf ook bepaalde stoffen en sappen aan. Afhankelijk van wat we eten. Pas dan zal de vertering goed verlopen. Eten we bepaalde combinaties waarvoor het lichaam heel verteringssappen nodig heeft dan raakt het dus in de war. Een bekend voorbeeld is de bananenmilkshake. Het verteren van een banaan of het verteren van een glas melk verloopt geheel anders. Eten we het tegelijk dan raakt ons lichaam van slag. We werken dat zelf in de hand.

Leren eten zoals de natuur het bedoeld heeft

Er valt nog heel veel meer over dit onderwerp te zeggen. Eén ding staat vast. Het leren eten zoals de natuur het bedoeld heeft gaat je heel veel gezondheidsvoordelen opleveren. Het is dan ook een vast onderdeel van de adviezen over voeding die ik geef. We kijken dan samen naar wat het beste bij jouw persoonlijke constitutie, jouw Dosha past. Je zult je gegarandeerd veel fitter en vitaler voelen en ook een aantal ongemakken verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Leren eten zoals de natuur het bedoeld heeft? Bel mij op 06 29563450 of stuur een e-mail naar info@ayurveda-wandelcoaching.nl