“The primary focus of Ayurveda is holistic balance, which leads to a profound trust in nature, beginning with your own body’s connection to the environment” – Deepak Chopra –
Vertrouwen in de natuur
Prachtig hoe Deepak Chopra, misschien wel de bekendste schrijver uit de Vedische, Indiase, traditie, de Ayurveda omschrijft. Het vat voor mij alles samen. Waarom het ‘waar‘ is, waarom het werkt en waarom ik er persoonlijk zo van houd. Hoe kan het ook anders? Hoe kan het dat wij denken dat we het beter weten dan de natuur zelf? Met onze synthetische pillen, bestralingen en de vele operaties. De Westerse geneeskunde is ook nog helemaal niet zo oud. Terwijl de Ayurveda daarentegen tenminste 5000 jaar oud is en nog steeds heel succesvol is.
Ons lichaam als onderdeel van deze natuur
Deepak Chopra gaat verder… we zouden er mee moeten beginnen om ons eigen lichaam te herkennen als een onderdeel van deze natuur. Niet als een afgescheiden deel. We zijn niet afgesplitst van onze bron maar vormen er nog steeds een onderdeel van. We zijn net als de bomen en de planten gevoelig voor de seizoenen, zijn opgebouwd uit de elementen ether, lucht, vuur, water en aarde, zijn net als zij gevoelig voor vervuiling en raken uit balans en uiteindelijk zelfs doodziek wanneer we de natuurwetten niet respecteren en niet in overeenstemming ermee leven.
Holistische balans als belangrijkste aandachtspunt
Ayurveda heeft het geheel in balans komen als belangrijkste aandachtspunt. Daarmee bedoelt zij het in balans zijn met onze oorsprong. We zijn in balans geboren en het leven haalt ons uit balans. Door hier naar terug te keren voorkomen we ziektes. En als de ziektes zich al manifesteren is het proces zo vaak weer omkeerbaar. Maar wat is daar holistisch aan? Waar de Westerse geneeskunde symptomatisch werkt en slechts de specifieke klacht behandelt daar kijkt Ayurveda altijd naar jouw persoonlijke constitutie als geheel en brengt lichaam, geest en ziel met elkaar in balans. Een simpel voorbeeld: Wanneer je gedachtes worden overspoeld met woede, haat en afkeer zal het lichaam ook uit balans zijn. Omgekeerd is ook waar, wanneer we goed voor ons lichaam zorgen voelen we ons geestelijk als vanzelf ook heel veel beter. Dat was voor mij persoonlijk misschien wel het grootste geschenk van Ayurveda. Ik begon ermee om mijzelf te verlossen van ernstige darmklachten en kwam er gaande weg achter dat ik psychologisch veel stabieler en gelukkiger was. Veel meer in balans.
Maar hoe zit dat nu met dat wandelen in de natuur?
Om in balans te blijven of de eigen balans te herstellen zegt Ayurveda is een goed dieet, afgestemd op jouw persoonlijke constitutie het aller belangrijkste. Daarnaast is het belangrijk dat we ons leven leven in overeenstemming met het circadiaans ritme. Het ritme dat de natuur ons heeft gegeven. Dat wat 24 uur per dag bezig is de processen in ons lichaam te regelen. Van het stijgen en dalen van de lichaamstemperatuur tot het activeren en deactiveren van de spijsvertering en heel veel meer.
- Wanneer voedsel het beste wordt verteerd
- Wanneer we moe worden en in slaap vallen
- Het reguleren van de bloeddruk
- De productie van hormonen
- Het repareren van de cellen
- De activiteit van de bacteriën in onze darmen
- De activiteit van de darmen zodat we regelmatige ontlasting hebben
- Etc.
Leven in lijn met de cycli van de natuur
En nu komt het, dit wordt voor een groot gedeelte aangestuurd door de cycli die ook in de natuur goed zichtbaar zijn. Denk aan het opkomen en ondergaan van de zon, de fotosynthese en dus de productie van zuurstof, het afscheiden van geurstoffen die de hersenen kalmeren of juist activeren. De natuur die wij veelal alleen kennen in de vorm van bossen en parken weet het nog wat het beste voor ons is en wanneer dat het beste is. Door ons meer en meer terug te trekken uit de hectiek van de dorpen en steden en ons vaker onder te dompelen in bossen en parken komt ons lichaam meer en meer in lijn met onze eigen natuur en zullen we ons aanzienlijk beter voelen. We weten het eigenlijk allemaal. In de natuur zijn geeft ons een goed gevoel. We weten het intuïtief al eeuwen. Het geluid van het bos, de geur van de bomen, het zonlicht dat zich een weg baant door de bladeren, de verse, schone lucht, het maakt dat we ons tevreden voelen. Verblijven in de natuur herinnert ons hier aan. Niet alleen bewust maar ook onbewust. Ons lichaam, onze botten, vloeistoffen, cellen en weefsels communiceren zo met de natuur en stemmen zich er op af.
Bosbaden als therapie
In Japan hebben ze er iets op gevonden genaamd Shinrin Yoku. Terwijl Japan de meest dichtbevolkte steden ter wereld bezit, waaronder Tokyo met wel 13,5 miljoen mensen, is het juist daar dat deze nieuwe trend is ontstaan. In het Nederlands ook wel bosbaden genoemd.
Meer dan wandelen of joggen
Bosbaden gaat niet over wandelen of joggen. Het is het baden in de bosatmosfeer. Het bos opnemen via zoveel mogelijk zintuigen, verbinding maken met de natuur. Luisteren naar de vogels, kijken naar de verschillende tinten groen, opsnuiven van de geur, het voelen aan takken, bladeren en bomen en proeven van de frisheid van de lucht. Het gaat niet om lichaamsbeweging maar om het openstellen van de zintuigen. De 5 zintuigen die ook in de Ayurveda een belangrijke rol spelen.
Voor het boosten van je immuunsysteem
Het is geen wandelen, bosbaden gaat veel langzamer (ongeveer 1 km per uur). Van een beetje slenteren door het bos tot yogaoefeningen doen, picknicken, lezen etc. Bij voorkeur langer dan twee uur. Maar je merkt de effecten al na zo’n 20 minuten. Optimaal is 4 uur waarin je 5 km wandelt. Zelfs wanneer je dat maar één keer per maand doet zijn de resultaten enorm. Met name als het gaat om het boosten van je immuunsysteem.
We brengen steeds meer tijd binnen door
Omdat we in de natuur zijn geëvolueerd zit het in ons bloed om van de natuur te houden, er in thuis te zijn. Het zit in ons DNA. Pas de laatste decennia zijn we steeds meer van de natuur vervreemd en in steden gaan wonen. We zijn kenniswerkers geworden in plaats van landarbeiders. We brengen steeds meer tijd binnen door. Vaak wel 90% van onze tijd. Veelal achter een scherm. De gemiddelde Amerikaan zelfs al 10u en 39 min per dag volgens een onderzoek uit 2016. Deze van de natuur gescheiden leefstijl is enorm slecht voor onze gezondheid. We raken zo steeds meer vervreemd van onze eigen natuur en worden ziek.
Shinrin Yoku, het Japanse antwoord op Ayurveda
Tot voor kort was Ayurveda de enige geneeskunde die het belang van leven in lijn met ons natuurlijke ritme centraal stelt. Zo kent de Ayurveda verschillende behandelingen afhankelijk van de leeftijd, de woonlokatie, de seizoenen en de leefstijl. Shinrin Yoku is dan wel niet zo alomvattend, het raakt wel degelijk aan de Ayurvedische behandelmethoden doordat het zowel preventief als genezend werkt op het meest basale onderdeel van onze gezondheid. Om je een beeld te geven wat onderzoeken hebben aangetoond:
- Het vermindert stress en ontspant doordat we fytonciden, etherische olie opsnuiven wanneer we in de natuur verbijven. Ook geluiden van de natuur verlichten stress. Het kijken naar groen en blauw tinten maakt ons rustig. Met alleen al 40 sec uit het raam kijken naar iets natuurlijks blijven we gefocust en alert. Creative prestaties verhogen met een korte blik op de kleur groen. 10 min kijken naar afbeeldingen van de natuur is genoeg om cognitieve prestaties te verhogen. Patronen in de natuur (fractals, de repeterende structuur van een dennenappel, een blad, golven, takken etc.) maken ons rustig, het kan stress met wel 60% verminderen aldus prof. Taylor uit Oregon
- Gehalten aan stresshormonen daalt
- Versterkt parasympathicus
- Verbetert de gezondheid van hart en bloedvaten
- Verlaagt de bloeddruk en hartslag
- Verhoogt hartritmevariabiliteit
- Zorgt voor evenwicht tussen de sympatische en parasympatische zenuwstelsel
- Verlaagt de bloedsuikerspiegel
- Verbetert het immuunsysteem door een toename van het aantal natuurlijke killercellen (witte bloedlichaampjes die door een virus of tumor geinfecteerde cel aanvallen en vernietigen). Lang verblijf in de bossen (3 etmalen) laat NK activiteit en het aantal NK cellen met meer dan 50% groeien en de aanwezigheid van antikankereiwitten met 30 tot 50% toenemen. Doet cytokinen (eiwitten die het immuunsyteem stimuleren) toenemen.
- Verhoogt de productie van antikankereiwitten
- Verbetert je slaap significant, zowel kwalitatief als kwantitatief
- Verbetert je humeur
- Verbetert concentratie en geheugen met 20%
- Helpt tegen depressie, angst en boosheid
- Doet positieve gedachten toenemen
- Verlicht gevoelens van angst en andere negatieve emoties
- Verhoogt creativiteit en probleemoplossend vermogen met 50%
- Helpt om op te houden met piekeren
- Maakt je vriendelijker, behulpzamer en liefdevoller
- Verhoogt de pijngrens
- Geeft energie
- Doet afvallen
Ayurveda Wandelcoaching, ook voor jou
De lijst voordelen is eindeloos en dan nog is dat maar het tipje van de ijsberg want als we daarnaast ook nog ons ritme aanpassen en een aan onze constitutie aangepast dieet nuttigen op de manier en de tijden dat het lichaam het ook daadwerkelijk kan opnemen zullen we snel verbetering ervaren van klachten en symptomen die anders het begin zouden kunnen zijn van ernstige ziektes. Het leuke is, je hoeft echt niet te wachten tot je erg ziek bent om verbeteringen te ervaren. Ayurveda werkt bij voorkeur preventief. Waarom zou je wachten tot het te laat is?
Wil je weten wat Ayurveda Wandelcoaching voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op