Dravyaguna – Ayurvedische kruidenleer verder ontmanteld
Vorige maand heb ik weer drie dagen les gehad van Dr. Shailesh uit India over Dravyaguna, Ayurvedische medicinale kruiden. Een onderwerp waar ik heel blij van word. Wij Nederlanders neigen te blijven hangen in het symptomatisch behandelen van klachten. We gebruiken een middel dat enkel en alleen de klacht oplost zonder de oorzaak aan te pakken. Ayurveda daarentegen werkt anders. Het pakt eerst de disbalans van het gehele systeem aan alvorens de specifieke klacht te behandelen als dat dan nog nodig is. Het gaat terug naar de oorzaak.
De tong als belangrijk onderdeel van de spijsvertering
De holistische aanpak van de Ayurvedische geneeskunde maakt bij voorbaat al dat het gebruik van kruiden met een geneeskrachtige waarde anders werkt dan het slikken van allopathische, synthetische medicijnen van reguliere artsen. Zo wordt er rekening gehouden met de smaak ervan en de invloed hiervan op de organen. Waarbij opgemerkt moet worden dat een Ayurvedisch kruid meerdere smaken kan hebben, afhankelijk van het moment en de plaats in de spijsvertering. Zo kan iets wat op de tong bitter is in de darmen zoet zijn bijvoorbeeld. Omdat het afhankelijk is van iemands persoonlijke constitutie, gebaseerd op de 5 elementen ether, lucht, vuur, water en aarde, ook wel de dosha’s genoemd wat voor wie in welke omstandigheden het meest geneeskrachtig is en wat het best vermeden kan worden. Daarnaast zijn er nog andere belangrijke eigenschappen die mee worden genomen bij de bepaling van het beste kruid bij een gegeven disbalans. Of iets in potentie verwarmend of koelend is bijvoorbeeld, is zo’n belangrijke andere eigenschap.
Ayurvedische kruiden: Van Hing tot Brahmi en Jeerak tot Shakhapuspi
Een jaar geleden heb ik bij Dr. Shailesh een vergelijkbare bijscholing gevolgd. De ambities lagen toen wat aan de hoge kant. We kwamen tijd tekort. Vandaar dat hij nu terug is gekomen om ons verder te onderwijzen in 20 andere kruiden. Ook nu weer heeft hij veel aandacht besteed aan de belangrijkste eigenschappen van elk kruid, hun invloed op de dosha’s, de toepassingen per situatie, de hoeveelheid en de vorm waarin het dient te worden gegeven. Heel praktisch toepasbare informatie welke ik zeker bij mijn klanten zal inzetten al zal dat soms vreemde reacties geven want eerlijk is eerlijk sommige toepassingen zijn best ver van ons Hollandse bedje. Maar de enorme bron aan kennis en ervaring die Dr. Shailesh met zich meebrengt is echt goud waard. Per kruid heeft hij met ons een lange reeks toepassingen gedeeld bij heel specifieke klachten. Het is echt een genot om naar te luisteren en o zo leerzaam omdat het niet alleen geneeskrachtige waarde heeft maar ons ook veel leert over de geheel andere visie van de Ayurvedische oorspronkelijke geschriften op het leven waar wij nog veel van kunnen leren.
Een voorbeeld van zowel interne als externe behandeling
Eigenlijk is de toepassing van Ayurvedische kruiden één grote puzzel. De reeks overwegingen die bepalen hoe en wat je zou kunnen voorschrijven als behandelaar. Zo worden sommige kruiden zowel intern als extern toegepast. Wanneer de amandelen zijn ontstoken is Hingu – ook wel Hing of Asafoetida genoemd – in een bepaalde toepassing zowel geslikt en dus intern toegepast als ter hoogte van de amandelen op de nek gesmeerd. Ook in het geval van aambeien wordt dit kruid inwendig en uitwendig gebruikt. Mede afhankelijk van iemands dosha. Voel je hem al? Er zijn steeds een hele reeks elementen waar je als voorschrijver rekening mee moet houden. Zelfs de seizoenen en de locatie op de wereldbol waar iemand zich bevindt bepalen deels de wijze van toepassen.
Kruiden uit het keukenkastje
Dat brengt mij er op dat veel geneeskrachtige Ayurvedische kruiden ook gewoon in het keukenkastje te vinden zijn. Hier is hun functie vaak niet anders dan het op smaak brengen van een gerecht. Hoewel… eigenlijk is dat niet helemaal waar. We zijn alleen vergeten waar iets van oorsprong ook al weer voor dient. Een kruid als Jeerak – Komijnenzaad – heeft een belangrijke functie als het gaat om de ondersteuning van de spijsvertering. Niet voor niets dat je bij veel Indiase restaurants vaak na afloop een theelepel kruiden krijgt waar Jeerak er één van is. Van een andere Ayurveda arts leerde ik eens dat het afhangt van de manier van bereiden of kruiden in de keuken hun werking hebben. En niet alleen de manier van. Ook de overige ingrediënten van een gerecht dragen er wel of juist niet aan bij. Zo gedijen veel kruiden het best in combinatie met bijvoorbeeld Ghee of honing. Een bekend voorbeeld is ook de combinatie Kurkuma en zwarte peper. Dat kleine beetje zwarte peper maakt dat de Kurkuma beter werkt.
Meer weten over Dravyaguna – de medicinale Ayurvedishe kruiden?
Je begrijpt dat ik onmogelijk alles wat ik geleerd heb in deze blog kan benoemen. Hoe interessant dat ook zou zijn. Ook vraagt deze bijscholing een flinke voorkennis van de Ayurvedische geneeskunde in het bijzonder. Mocht je er toch meer vanaf willen weten, beschreven op een min of meer Westerse manier, dan is het boek van Vaidya Atreya Smith genaamd Dravyaguna for Westerners misschien interessant. Ik heb meer van hem gelezen en kan je zeggen dat het best toegankelijk is. Tegelijkertijd wil ik opmerken dat het wellicht ook weer niet echt verstandig is om zelf te gaan experimenteren met deze kruiden. Zeker wanneer je onvoldoende kennis van Ayurveda hebt. In zulke gevallen is het beter een behandelaar te raadplegen. Wel hoop ik dat je een beetje van mijn enthousiasme hebt opgesnoven. Ayurvedische geneeskunde is een mooi alternatief voor de reguliere allopathische geneeskunde die nagenoeg altijd enkel en alleen symptomatisch behandelt met synthetische middelen waardoor de klachten wellicht tijdelijk verdwijnen maar vaak op termijn weer terugkeren. Ayurveda daarentegen pakt de oorzaak van de klacht aan op een natuurlijke wijze afgestemd op het individu.
Voor vragen bel 06 29563450 of stuur eerst een berichtje via het contactformulier