Neti Pot – Het kannetje dat de levenskracht vergroot

Neti Pot Neti Kannetje Ayurveda Wandelcoaching
Het wonder Neti Kannetje uit de Ayurveda hier te bestellen

Het Neti Kannetje – Een eenvoudig middel tegen vele klachten

“Ik heb ongeveer 30 jaar chronisch sinusitis gehad en na een week met dit kannetje was het weg.”

De eerste keer dat ik het kannetje, ook wel Neti Poti, zag moest ik denken aan Aladin en zijn wonderlamp. Het is een klein, mooi, aantrekkelijk kannetje met mooie zachte vormen. Het kan ook veel verzachting geven. Juist bij klachten in het Keel, Neus en Oren (KNO) gebied maar zeker ook mentaal. Het is niet alleen een goed Ayurvedisch gebruik tijdens het ochtendritueel, de Dynacharya, het wordt ook vaak door onze eigen Westerse artsen aangeraden bij een verstopte neus of langdurige sinusitisklachten. Toch is het wel iets waar ik persoonlijk best aan moest wennen. Terwijl de voordelen direct merkbaar waren.

Hoe werkt de Neti Poti dan?

Neti Pot - Ayurveda Wandelcoaching
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Neti Poti wordt gebruikt voor het dagelijks spoelen van de neus en de neusholten met een isotone zoutoplossing. Het is een goede gewoonte die onze bovenste luchtwegen in goede conditie houdt. Eigenlijk is het gebruik heel eenvoudig. Op een gewone dag neem ik wat Himalaya zout of Keltisch zeezout en giet daar wat gekookt water op. Een oplossing van 0,9 % (9 gram per liter) zout in een liter water, zodat de osmotische waarde van de verkregen oplossing overeenkomt met die van de lichaamsweefsels. Dat laat ik afkoelen tot lichaamstemperatuur waarbij het zout oplost in het water. Het is zaak dat je vervolgens met je hoofd boven een gootsteen gaat hang waarbij je met één kant omhoog kijkt. Dat is de kant van het neusgat waar je het afgekoelde zoutwater vanuit het Neti kannetje in giet. Zo kan het als vanzelf aan de lage kant, het andere neusgat, er weer uitstromen.

De neusspoelingen uit de Ayurveda

Het Neti Kannetje stamt van oorsprong uit de Ayurvedische traditie. Het is de meest toegankelijke manier om de nasale ruimtes te reinigen. Het doet geen pijn en ook al is het misschien even wennen, na een aantal keer wordt het vaak zelfs als heel prettig ervaren. Juist omdat het nagenoeg direct verlichting geeft. In landen als India is deze gewoonte zo ingeburgerd dat het haast net zo gewoon is als het tandenpoetsen hier. Het is een vast onderdeel van de dagelijkse verzorging. Of je nu wel of niet verkouden bent of andere klachten hebt in het gebied. Het hele jaar door.

De buitengewone voordelen van de Neti Poti

Als nuchtere Hollander wil je natuurlijk weten waarom je het zou moeten doen? Wat het je oplevert? Onze tijd is kostbaar en zoals een cliënt van mij laatst zei, het moet allemaal niet te veel tijd kosten. OK, OK, hoewel ik mij daar best in herken, weet ik ook hoe belangrijk het is om onze persoonlijke verzorging extra aandacht te geven. Eén van de redenen waarom we massaal in een Burn-out schieten is namelijk dat we ons veel te druk maken om de dingen buiten onszelf en onszelf in de tussentijd verwaarlozen. Maar dat terzijde. De belangrijkste voordelen:

  • Het verwijdert de slijm uit onze neusholtes en uit de sinusholtes
  • Het helpt ons om vrijer te ademen en heeft een verzachtende werking op de luchtwegen
  • Het vermindert de symptomen van hooikoorts, allergieën en hoofdpijn
  • Het verbetert de natuurlijke zelfreiniging van de trilhaartjes en verwijdert slijm, stof en stuifmeeldeeltjes
  • Het verbetert de ogen, de traankanalen en de oorwegen op een natuurlijke wijze
  • Het stimuleert het zenuwstelsel, kalmeert de geest en activeert het denkproces

Te leuk om niet te kijken

Helaas is het filmpje niet helemaal scherp maar het is te leuk om niet te kijken…

Bij verkoudheid, hooikoorts, allergiën en hoofdpijn

We staan er vaak niet bij stil maar de neus is een ingewikkeld lichaamsdeel dat de ingeademde lucht filtert, verwarmt en bevochtigt. Zo beschermt het de longen en voorkomt infecties. Daar komt bij dat we onze neus gebruiken om te ruiken, om geuren waar te nemen. Eén van de zintuigen waarmee we in contact staan met de wereld om ons heen. Maar ook een belangrijk zintuig als het gaat om de communicatie met de spijsverteringsorganen. Wanneer deze weten wat we eten, zullen ze de juiste spijsverteringssappen aanmaken in de ideale hoeveelheid. Niet voor niets dat de Ayurveda hier grote waarde aan hecht. Veel van onze problemen starten namelijk in de darmen. Binnen de Ayurveda wordt alles wat we met onze zintuigen waarnemen – horen, zien, ruiken, voelen en denken – als voeding gezien. Niet alleen fysiek maar ook mentaal.

De oude Yogi’s wisten het al, het vergroot de levenskracht

Een neusdouche stimuleert en ondersteunt de natuurlijke werking van de neus. Het kent geen nadelen, is zacht voor ons lichaam en bevordert niet alleen het lichamelijke welzijn maar ook het geestelijke welzijn. Maar er is meer. Wie wel eens een Yoga les heeft gevolgd weet dat de Yogi’s veel waarde hechten aan een goede ademhalingstechniek. De irrigatie van de neus met behulp van de Neti Pot maakt dat het makkelijker is om de Yoga ademhalingsoefeingen, de pranayama, te doen. Pranayama betekent letterlijk, het vergroten van de levenskracht.

Wanneer je problemen ondervindt

Mocht het je nu toch niet zo eenvoudig afgaan als ik zojuist heb beschreven, neem dan gerust contact met mij op. Er kunnen altijd redenen zijn waarom het voor jou niet werkt. Soms is er een ander probleem met een geheel eigen oorzaak dat eerst opgelost dient te worden. In dat geval kun je beter niet te lang doormodderen. Soms is het ook even wennen aan de techniek. Er zijn diverse video’s van het gebruik van de Neti Pot te vinden in bijvoorbeeld YouTube. Voor het merendeel van de mensen die het op mijn aanraden zijn gaan gebruiken geldt echter dat ze er onmiddellijk veel baat bij hebben. Ze vragen mij hooguit waarom het hen niet eerder is uitgelegd.

Wil je jouw eigen Neti Pot, ook wel Neti Kannetje, bestellen? Klik dan hier 

Bestel jouw Neti Pot en klik hier