Ojas – Jij straalt helemaal!

Ojas - Ayurveda Wandelcoaching

Wil jij ook barsten van de vitaliteit?

Ken je dat, van die mensen die stralen? Mensen die lijken over te lopen van de energie? Met ogen die stralen en een glimlach waar je U tegen zegt? Ik hoor het de laatste tijd steeds vaker dat mensen dat tegen mij zeggen. Het gebeurde altijd al maar dan in een iets andere vorm. Nu ik zoveel mogelijk een Ayurvedische levensstijl eropna houd hoor ik het aan de lopende band. Eerder was het meer een ‘Maar jij hebt zoveel energie, jij kunt dat. Jij kunt echt alles aan”. Nou zo is het niet hoor. Bij mij gaan de dingen ook niet altijd vanzelf maar ik heb er wel mijn zinnen op gezet om mijn vitaliteit, mijn vitale energie, mijn prioriteit te geven. Ayurveda helpt mij daar enorm bij. In mijn 30 jarige zoektocht naar gezondere darmen en voeding als belangrijkste medicijn vond ik hier de belangrijkste antwoorden. Het is mij nooit eerder zo helder geweest waarom het zo werkt. Ayurveda maakt het begrijpelijk en legt het in jouw eigen handen of jij dat ook kunt ervaren of niet.

Ook jij hebt een bron om uit te tappen

Het “geheim” is de levenskracht die tijdens de geboorte zijn weg naar het lichaam vindt. We hebben deze levenskracht, ook wel Prana genoemd (Chi in de Traditionele Chinese Geneeskunde). Het is deze levenskracht die er voor zorgt dat lichaam, geest en ziel samen maken wie jij bent. Prana is de kracht die ons in leven houdt en maakt dat we niet dood gaan. Het zit niet alleen in ons maar in alles dat leeft. In mensen, dieren en planten. Wat we alleen wel eens vergeten is dat deze bron ook gevoed moet worden. Prana krijgt zijn voeding binnen via longen en via de darmen. Het is de essentie uit het element Lucht en het wordt via voeding tot ons genomen.

Al dat leven heeft geeft leven

Dat klinkt eenvoudig zou je kunnen denken. En dat is het in zekere zin ook. Wanneer ik boodschappen doe let ik erop dat ik vooral voeding koop met een hoog Prana-gehalte. Voeding dat vol leven zit. Dat straalt zou je kunnen zeggen. Want als dat wat ik tot mij neem straalt ga ik ook stralen. Tenminste…. wanneer mijn vertering goed functioneert. En dus moet ik zorgen dat mijn Agni, mijn verteringsvuurtje, goed in balans is. Begint het je al te duizelen? Geen vrees, ik kan het je leren. Onze grootmoeders wisten het nog. Alles wat kan bederven heeft Prana. Alles wat onbederfelijk is niet. Hoe verser en hoe minder bewerkt, hoe beter. Een blik tomaten heeft dus minder Prana dan een tomaatje uit eigen tuin dat je net geplukt hebt. Om over een zakje tomatensoep maar helemaal niet te spreken.

Ojas: De meest pure voeding

OK, het is best begrijpelijk dat voeding die straalt jou laat stralen. Ik denk dat we dat intuïtief wel aanvoelen. We vinden het misschien wel lastig om hier ook naar te leven. Daarom nog een klein stukje uitleg ter motivatie. Dat wat we tot ons nemen wordt in ons lichaam gebruikt voor de opbouw van de zeven lichaamsweefsels, de Dhatu’s. Er wordt steeds een stukje van gebruikt en de rest wordt doorgegeven aan het volgende weefsel. Zo gaat het van ons plasma naar ons bloed, naar onze spieren, naar ons vet, naar de botten, naar het zenuwstelsel en tot slot naar onze voortplantingsorganen. Dat wat overblijft als resultaat hiervan noemen we Ojas. Tijdens dit proces ontstaat er een onderscheid tussen afvalproducten, bijproducten en Ojas. Hoe meer Ojas we over houden hoe meer vitale energie we bezitten en hoe meer wij stralen.

Hoe meer vitaliteit onze voeding bevat hoe meer wij dus stralen

En zo komt het dat onze voeding ons belangrijkste medicijn wordt. Wanneer er geen disbalans is in ons lijf – disbalans die onder andere ontstaat door verkeerde voeding – en we zorgen dat we voeding tot ons nemen die straalt, die barst van de vitale energie, hoe meer vitale energie we zelf dus hebben doordat we meer Ojas overhouden aan het eind van het hele verteringsproces. Ojas die we ook nodig hebben om te herstellen. Om weer in balans te komen wanneer we dat niet meer zijn. Maar ook om te voorkomen dat we uit balans raken, dat we ziek worden. Want volgens de Ayurveda ontstaan ziektes en klachten door disbalans in jouw unieke eigen systeem. Jouw constitutie. Jouw Dosha.

Spreekt dit verhaal over Ojas en Vitaliteit jou aan? Wil je ook weer stralen? Neem gerust contact met mij op

1588950 SpaSense - Ayurveda Wandelcoaching