YogaPoint Arnhem & Ayurveda Wandelcoaching gaan samen

Doris Lilienweiss & Chantal Bakker van Yogapoint Arnhem en Ayurveda Wandelcoaching

Nu ook Ayurveda workshops en consulten bij Yogapoint Arnhem

Yogapoint Arnhem is gevestigd in het centrum van Arnhem aan de Looierstraat 54. Op loopafstand van het Centraal Station. De studio is sfeervol ingericht en voldoet aan alle eisen die je van een yogastudio mag verwachten. Een nieuwe houten vloer en een koepel met natuurlijk licht. De mooie en ruime yogastudio is toegankelijk voor iedereen die graag aan yoga doet. Het uitgebreide lesrooster omvat diverse yogastijlen zoals Hatha Yoga, Vinyasa Yoga, Yin Yoga, Power Yoga, Restorative en Slow Flow Vinyasa Yoga. Het meest opvallende is wellicht dat je kunt komen wanneer het jou uit komt en zo vaak als jij wilt. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om diverse stijlen met elkaar de combineren.

Hoe Yoga en Ayurveda elkaar kunnen versterken

Doris Lelienweiss, de eigenaresse van Yogapoint Arnhem, en Chantal Bakker, de eigenaresse van Ayurveda Wandelcoaching, waren het snel met elkaar eens. Yoga en Ayurveda komen uit dezelfde oorspronkelijke Vedische bron. Ze versterken elkaar dan ook als vanzelf. Wie holistisch is ingesteld en wil werken aan het lichaam, de geest en de ziel, vindt in beide disciplines veel van waarde. Het zijn de van oorsprong oude Indiase levenswijsheden opgeslagen in de oude geschriften en doorgegeven van generatie op generatie die maken dat je als mens meer in balans bent. Dat geldt niet alleen voor de bevolking van India zo’n 5000 jaar geleden maar ook voor de hedendaagse Westerse mens. Niet voor niets dat Yoga tegenwoordig zo populair is. De vorm die yoga en Ayurveda gebruiken verschilt echter grotendeels. Zo staat yoga vooral bekend om haar vele fysieke houdingen, de asanas en staat Ayurveda meer bekend om haar massagetechnieken, voedingsleer en lifestyleadviezen. Maar er zit ook deels overlap in en ze zijn beiden onderdeel van een veel grotere bron aan wijsheden dan ieder voor zich doen vermoeden. Doris en Chantal beseffen zich goed dat ze hun klanten een enorme rijkdom aanbieden wanneer ze hen het beste van beiden kunnen aanbieden. Wanneer ze hen ook laten proeven van de andere discipline.

Voeding, levensstijl en Ayurvedische geneeskunde

Voeding als medicijn - Ayurveda WandelcoachingWat yoga is weten de meeste mensen wel. Maar Ayurveda is nog steeds een ondergeschoven kindje. Het betekent heel letterlijk, de kennis van het leven. Maar wat is die kennis dan? Het is een geheel eigen manier van beschrijven hoe lichaam, geest en ziel functioneren. Dat maakt ook dat er heel anders naar de oplossingen wordt gekeken. Heel in het kort dan ook even wat Ayurveda Wandelcoaching te bieden heeft. Nadat Chantal Bakker zo’n 30 jaar geleden in aanraking kwam met Ayurveda is ze dit in haar eigen leven gaan toepassen. Voeding die bij haar gesteldheid past was een openbaring voor haar. Ze had vaak darmproblemen en wat ze ook op andere manieren probeerde, het hielp allemaal niet echt. Toch liet de gedachte dat voeding haar beste medicijn was haar niet los. Het geheim zat hem er uiteindelijk in dat het maatwerk is. We zijn niet allemaal hetzelfde. Er is dus niet één ding wat voor iedereen helpt. Het zat hem ook niet in voeding alleen. Hoe je eet maar ook hoe je leeft speelt ook een belangrijke rol. Ayurveda was voor haar een openbaring. Eindelijk was ze klachten vrij. Deze ‘ontdekking’ liet haar niet meer los. Ze besloot daarom Ayurvedische geneeskunde te studeren en specialiseerde zich in Ayurvedische voedingsleer. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder, heeft ze vele extra specialisaties gevolgd en heeft ze heel wat mensen kunnen helpen met problemen als overgangsklachten, ongesteldheidsklachten, chronische vermoeidheid, hardnekkige darmproblemen waaronder de Ziekte van Crohn, burn-out, depressie, huidproblemen, angsten, hoge bloeddruk, migraine en meer. En dat allemaal met het aanpassen van de voeding en de levensstijl. Eventueel aangevuld met Ayurvedische kruiden. Dingen die mensen grotendeels zelf kunnen doen. Als ze maar wisten wat het beste bij hen past.

De eerste Ayurveda Workshop gaat over de herfst

De plannen van zijn meteen groots. In het najaar wil Yogapoint Arnhem een Ayurveda Workshop aanbieden met het thema herfst. Welke elementen spelen in dit seizoen een rol? Hoe kun je jouw levensstijl hierop aanpassen? Welke voedingsmiddelen kunnen jou hierbij ondersteunen en welke laat je voorlopig maar beter achterwegen? Chantal van Ayurveda Wandelcoaching, zal eerst een korte introductie verzorgen over wat Ayurveda nu eigenlijk is en gaat daarna uitgebreid in op wat je zelf zou kunnen doen in de herfst zodat je je meer in balans voelt. Een interessant onderwerp dus voor iedereen voor wie een gezonde levensstijl een hoge prioriteit heeft. Zo gaat de Ayurveda er eigenlijk vanuit dat we een levensstijl prefereren welke gezondsheidsproblemen voorkomen. Dat we niet wachten tot we echt ziek zijn. Voor deze workshop is geen voorkennis noodzakelijk en het is toegankelijk voor iedereen met interesse in het onderwerp. Ook mensen die geen lid zijn van Yogapoint zijn van harte welkom. Wanneer deze precies zal plaatsvinden is nog niet bekend. Wil je dat wij jou op tijd informeren, stuur dan een berichtje naar doris@yogapoint.nl met de titel ‘Herfst’.

Ayurveda als onderdeel van de Vinyasa yogadocentopleiding

Yogapoint Vinyasa Yogaopleiding in combinatie met Ayurveda WandelcoachingDoris Lilienweiss is een yogi in hart en nieren. Van jongs af aan voelde zij zich aangetrokken tot de wereld van yoga en de oude geschriften en tradities. In haar lessen en trainingen ligt de nadruk op alignments (in de houdingen) en tantrische/ayurvedische filosofie (Kashmir Shaivism). Sinds 2000 volgde Doris diverse yoga opleidingen in Berlijn waar ze zeventien jaar woonde. De liefde en haar verbondenheid met de natuur brachten haar naar Nederland. Hier is ze de ondernemer achter Yogapoint Arnhem. Daar verzorgt ze onder lessen voor de leden en heeft ze haar eigen yogadocentenopleiding. Haar 200 uur RYT® JaiMa Flow Vinyasa Teacher Training is geïnspireerd op de vijf elementen die ook de basis vormen van de Ayurveda. Doris is verbonden aan de Anusara Yoga community, het Rasa Yoga Collective en het ProYobi team in Berlijn. Doris is certified Anusara inspired yogadocent en geregistreerd bij de yoga alliance met meer dan 7.500 lesuren. Ze geeft yoga trainingen, workshops, retreats en lessen in het Nederlands, Engels en Duits. Voor de yogaopleiding zal Chantal de Ayurveda lessen verzorgen. Hierbij zal de aandacht vooral gaan naar de werking van het spijsverteringsvuur, de agni. Want één van de grote verschillen tussen Ayurvedische voedingsleer en andere voedingsleren is dat Ayurveda eerst deze spijsvertering op orde zal brengen omdat ook gezonde voeding anders niet goed wordt opgenomen. Uiteraard komt ook de Ayurvedische leefstijl hierbij aan de orde.

Eén op één consulten voor een advies op maat

Heb je specifieke vragen, fysieke of juist geestelijk problemen waar je tegenaan loopt, klachten die artsen uit het reguliere circuit maar niet weg kunnen nemen? Dan zou Ayurveda wel eens jouw antwoord kunnen zijn. Chantal is op afspraak beschikbaar voor consulten op maat. Hierbij gaat ze uitgebreid in op wat er bij je speelt en beoordeelt dit met de Ayurveda in het achterhoofd. Vaak betekent dit dat er veel breder wordt gekeken dan het symptoom waarvoor je komt. Het kan dan ook maar zo gebeuren dat andere sluimerende problemen eveneens verdwijnen. Een veel gehoorde opmerking na een enkel consult is dat mensen direct veel meer energie ervaren. Ze voelen zich fitter en zijn scherper in hun denken. Ben je gewoon nieuwsgierig wat bij jou beter kan? Ook dan ben je van harte welkom. We weten het vaak gewoon niet meer hoe het voelt om in balans te zijn maar het lichaam liegt nooit. Zo zal Chantal onder andere aan de hand van de tong, de ontlasting en de polsdiagnostiek beoordelen wat jouw huidige gesteldheid is en hoe deze idealiter zou moeten zijn. Hier wordt vervolgens een behandelplan op afgestemd.

Consult op maat met aandacht voor Yoga en Ayurveda

Maar er is meer. Doris en Chantal nemen het bundelen van krachten wel heel letterlijk. Zo bieden zij vanaf het najaar ook consulten aan waarbij ze beide disciplines combineren. Hierbij kan het gebeuren dat je tijdens een consult adviezen krijgt over voeding, lifestyle, beweging, houdingen en ademhaling. Doris en Chantal begrijpen elkaars taal. Yoga en Ayurveda komen immers uit dezelfde bron. Door deze wijsheden heel letterlijk in één consult te combineren kunnen zij jou het beste advies geven in jouw situatie.

Yoga & Ayurveda voor iedereen

Door het aanbieden van Ayurveda Workshops bij Yogapoint Arnhem komen de workshops ter beschikking aan alle leden van Yogapoint. Yogapoint Arnhem is namelijk een onderdeel van de landelijke organisatie genaamd Yogapoint. Een organisatie met yogalocaties in Utrecht, Woerden, Leiden, Arnhem, Nijmegen, Amsterdam, Dordrecht, Zuilen en Den Bosch. Leden kunnen hun lessen locatie-onafhankelijk inplannen. Yogapoint Arnhem hoopt leden uit bijvoorbeeld Nijmegen zo te stimuleren om ook eens een kijkje in Arnhem te nemen. Yogapoint Arnhem is namelijk het eerste Yogapoint in Nederland dat ook Ayurveda aanbiedt. Ook niet-leden zijn hier van harte welkom. Een proefles volgen kan al vanaf 7 euro per keer.

Heb je vragen of wil jij je aanmelden? stuur een e-mail naar doris@yogapoint.nl