Voortplantingsorganen & Kruiden

Voortplantingsorganen - Dr. Naveen Gupta - Ayurveda Wandelcoaching

Het gebruik van kruiden bij problemen aan de voortplantingsorganen.

Certificaat bijscholing Voortplantingsorganen Ayurveda - Ayurveda WandelcoachingAfgelopen zaterdag heb ik deelgenomen aan een buitengewoon interessante bijscholing van Vaidya Dr. (B.A.M.S. Ind.) Naveen Gupta over de Ayurvedische kruiden in relatie tot Shukra en Artava Vaha Srotas, de mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen zoals de Ayurveda deze kent. Verzorgd door Holisan B.V. Wat heb ik genoten van deze bevlogen arts en leraar die kennis en ervaring op een – naar eigen zeggen – haast poetische manier met ons deelt door zijn kennis van de wetenschap te doorspekken met de Vedische filosofie. Voor wie hier niet in thuis is, de filosofie en levenswijsheid die aan de basis ligt van onder andere Ayurveda en Yoga. We hebben enorm veel van hem mogen leren op deze warme dag maar we hebben ook kunnen luisteren naar de helende mantras die hij voor ons zong, de muziek die in hem op kwam, de verhalen uit zijn praktijk en het dagelijks leven, de verwijzingen naar de klassieke Vedische geschriften zoals de Bhagavad Gita en de Sutras.

De toepassing van de Vedische filosofie voor ons Westerlingen

Terwijl ik dit schrijf hoop ik met mijn enthousiasme de nieuwsgierigheid op te wekken bij iedereen die deze enorme bron van wijsheid nog niet is tegengekomen in het leven. Het is echt een prachtige haast onuitputtelijke bron aan wijsheid die eigenlijk los van de Ayurvedische geneeskunde zijn waarde kent en ons zoveel kan brengen. Het zal je niet verbazen dat ik echt in de ban hiervan ben. Elke keer valt er weer een stukje van de grote puzzel van ons menselijk functioneren verder op zijn plek. Waarbij het belangrijkste verschil is dat de Vedische filosofie lichaam, geest en ziel als één ziet. Niet alleen in theorie maar ook wanneer we het over de geneeskundige begrippen hebben. En juist dat wist Dr. Naveen Gupta zo mooi tot leven te brengen. Hoe wij ons lichamelijk voelen heeft wel degelijk invloed op hoe we geestelijk functioneren. En wat we denken bepaalt of ons lichaam wel of niet gezond is. Niet voor niets ook dat de Yogi’s zoveel belang hechten aan het ontwikkelen van een zekere mate van controle op het denken, the Mind. Voordat ik terug ga naar het onderwerp van afgelopen weekend, wil ik nog een klein uitstapje maken. Wie op een toegankelijke manier, zonder al te veel Sanskriet termen, kennis wil maken met deze mythische wereld raad ik dit boek aan:

The Upanishads van Eknath Easwaran

Upanishads - Ayurveda Wandelcoaching - De Vedische geschriften.Een sublieme ‘vertaling’ van dit belangrijke Vedische geschrift. Wat dit boek zo bijzonder maakt en waarom ik er nu aan moest denken is dat het Oost en West op een hele aangename manier samenbrengt. De schrijver kent de Vedische filosofie goed en geeft een geheel eigentijdse draai aan de Upanishads door het op een hele toegankelijke manier te vertellen. Maar hij doet meer… en juist daar smelt mijn hart. Hij illustreert het aan de hand van de grote meesters uit de Engelse literatuur. Hij is net als ik eveneens afgestudeerd in de Engels Taal- en Letterkunde maar zijn kennis van de Vedische filosofie is vele malen groter. Als ‘native speaker of English‘ laat hij een buitengewone fijngevoeligheid van de Engelse taal doorschemeren met zijn woordkeuzes maar uiteindelijk is ook dat allemaal bijzaak. Hij leert ons aan de hand van al die Oosterse en Westerse wijsheden een hele hoop belangrijke lessen over het leven. En juist daar moest ik afgelopen zaterdag bij de lezing over de voortplantingsorganen aan denken. Dr. Naveen Gupta bezit eenzelfde soort fijngevoeligheid en weet de lessen die hij ons mee wil geven nog sterker te benadrukken. Nog meer te focussen ook.

De wereld is één – Er is één cosmos

We cannot see ourselves without cosmos‘, zegt Dr. Naveen Gupta. Alles is ontstaan en is een onderdeel van die ene cosmos. Gemaakt uit de elementen ether, lucht, vuur, water en aarde. Of we het nu over de dingen buiten ons of in ons hebben, dat geldt voor alles en iedereen. De Mahabhutas genaamd in het Sanskriet. In de natuur is alles met elkaar in balans. Ziekte verschijnselen wijzen ons er vooral op dat er door het leven dat we leven een disbalans is ontstaan. Dat geldt voor alle ziektes maar zeker ook voor het dysfunctioneren van de voortplantingsorganen omdat zij de laatste in de rij van Scrotas, kanalen in ons lichaam die de organen voeden, om er maar een Nederlandse omschrijving aan te geven, zijn. Kort gezegd kun je stellen dat het lichaam net als alle andere dingen in de natuur draait op de wet van behoud. Het wil zichzelf in stand houden. Wanneer die overleving bedreigd wordt, bijvoorbeeld door ziekte of ouderdom, zullen de voortplantingsorganen als eerste uitvallen. Ze zijn wel van levensbelang wanneer we ons willen voortplanten als soort maar zijn niet van belang wanneer het leven van een enkel individu in gevaar is.

Mannen en vrouwen vullen elkaar perfect aan

Wat wij in het Westen vaak onopgemerkt laten is dat mannen en vrouwen elkaar perfect aanvullen. In de Ayurveda is hier veel meer aandacht voor, juist vanuit de gedachte dat we samen één zijn. Dr. Naveen Gupta geeft hiervan een rij mooie voorbeelden. Zo vertelt hij over het verschil in schaamhaar van mannen en vrouwen. Het is maar een klein dingetje wanneer je er geen aandacht voor hebt maar in de schaamstreek is de driehoek van het schaamhaar van vrouwen in een punt omlaag gepositioneerd terwijl het schaamhaar van mannen in een punt omhoog ligt. Op elkaar gelegen tijdens de gemeenschap vormt het schaamhaar van de man en de vrouw samen een ster. Is het niet geniaal? Dit soort prachtige voorbeelden geeft hij ook wanneer hij de verschillende functies van de voortplantingsorganen van mannen en vrouwen uitlegt en hun bijbehorende pathologieën en de daarbij behorende kruiden die het probleem kunnen verhelpen doordat de balans weer wederkeert.

Voortplanting vraag om de meest pure omstandigheden

Dr. Naveen Gupta - Voortplantingsorganen - Ayurveda WandelcoachingHet is niet mijn intentie nu alles tot in den treuren te beschrijven maar één ander voorbeeld van de genialiteit achter de dualiteit van ons lichaam wil ik jullie niet onthouden. Dr. Naveen Gupta vertelt ons dat we de meest pure omstandigheden zouden moeten hebben wil er ook daadwerkelijk bevruchting plaats vinden. De romantische taferelen die we veelal eerder uit films kennen dan uit het dagelijks leven doen ons er nog wel aan  herinneren. Maar het is net niet meer zoals het bedoeld is te zijn. Waar ik het over heb? Over de zintuigen. De oren, ogen, neus, aanraking en de tong tijdens het liefdestafereel. We smeren onszelf vol met (veelal chemische) luchtjes en denken dat we daardoor aantrekkelijker zijn terwijl we daarmee juist de oorspronkelijke geur die maakt dat het zaad met de juiste kracht en in goede gedaante wordt vrijgelaten wordt verstoord. We zijn de verbinding met onszelf en de ander daardoor een stukje verloren. We laten onze voorplanting niet meer sturen door wat we met de zintuigen waarnemen. We zetten een ‘romantisch’ muziekje op – vaak zelfs zonder ons af te vragen of het onze partner wel in ‘the mood‘ brengt – en proberen te vermijden dat deze onze werkelijke lichaamsgeur (en smaak!) waarneemt. De geur zou pure lichaamsgeur moeten zijn. Ontstaan nadat we zo natuurlijk en gezond mogelijk – Sattvisch – hebben gegeten omdat juist de geur van ons voedsel door onze poriën naar buiten komt. Het is niet alleen een romantisch verhaal gebaseerd op de oude Vedische filosofie maar ook wetenschappelijk bewezen dat de natuurlijke geur van de vrouw mannen aantrekt en niet zozeer die dure fles Chanel. Dat het bijdraagt aan onze daadwerkelijke voortplanting.

Problemen met de voortplanting

Wil je eens doorpraten over problemen die je zelf ervaart met de voortplantingsorganen, neem dan gerust contact met mij op. Ik denk aan problemen bij de overgang, de menstruatie, de bevruchting zoals miskramen of te snelle of juist te langzame ejaculatie. Witte vloed, pijn of ontsteking in dat gebied, het kinderloos blijven, te weinig sperma, een onaantrekkelijke geur en zo nog een hele hoop meer. Vergeet dan niet dat de Ayurveda vaak heel effectieve eenvoudige oplossingen kent waarbij het inzetten van bepaalde kruiden op maat een belangrijk onderdeel is.

Neem voor vragen gerust contact met mij op via 06 29563450 of via het contactformulier hier op de site